Η παρασκευή αυτού του κέικ με καρύδα και πορτοκάλι ήταν μια γιορτή για το πνεύμα: σκέψη και υλοποίηση μιας ιδέας, μέτρηση των υλικών και ολοκλήρωση βήμα βήμα με ηρεμία και συγκέντρωση.
Νιώθουμε ξανά παιδιά όταν παρατηρούμε με αγωνία ένα κέικ να φουσκώνει στον φούρνο και περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε το τελικό αποτέλεσμα...
Και μετά έρχεται η γεύση…
Μας συνεπήρε αμέσως η γεύση της καρύδας, των αμυγδάλων και του πορτοκαλιού που αναμειγνύονται απαλά και νόστιμα μεταξύ τους. Κανένα γλυκό δεν είναι καλύτερο από το σπιτικό.
225 γρ. αλεύρι 00
125 γρ. νιφάδες καρύδας
125 γρ αλεύρι αμυγδάλου
150 γρ ζάχαρη
250 γρ. μαλακό βούτυρο
200 ml χυμό πορτοκαλιού
4 αυγά
Τριμμένη φλούδα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Μια πρέζα αλάτι
Για το γλάσο
70 γρ ζάχαρη άχνη
30 ml χυμό πορτοκαλιού
Νιφάδες καρύδας
Μουλιάζουμε την καρύδα στον χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με ένα πιρούνι μαζί με 50 γρ ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Και όταν έχουμε μια αρκετά απαλή κρέμα προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αβγών αφήνοντάς τους να απορροφηθούν.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τα υπόλοιπα 100 γρ ζάχαρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με τη μαγιά. Και στη συνέχεια προσθέτουμε την καρύδα με το χυμό, το αλεύρι αμυγδάλου και μια πρέζα αλάτι στην κρέμα βουτύρου, ανακατεύουμε καλά και μετά προσθέτουμε το μισό αλεύρι και τα μισά χτυπημένα ασπράδια.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα κάνοντας κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και γυρίζοντας το μπολ, προσθέτουμε επίσης το δεύτερο μισό από το αλεύρι και τα ασπράδια και δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο προσπαθώντας να μην διαλύσουμε τα χτυπημένα ασπράδια. Θα αποκτήσουμε ένα σφιχτό αλλά αφρώδες μείγμα.
Μοιράζουμε το μισό μείγμα σε φόρμα για κέικ με ένα κουτάλι, το ισοπεδώνουμε απαλά, μοιράζουμε το δεύτερο μισό με τον ίδιο τρόπο, το ισοπεδώνουμε και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά (κάντε τη δοκιμή της οδοντογλυφίδας), στη συνέχεια σβήνουμε και βάζουμε μια ξύλινη κουτάλα ανάμεσα στον φούρνο και την πόρτα του για να αφήσουμε μια ρωγμή ανοιχτή.
Κρατάμε το κέικ μέσα στον φούρνο για άλλα 5 λεπτά, μετά από αυτό το διάστημα το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει τελείως, ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού σε ένα μπολ μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.
Αλείφουμε ομοιόμορφα το κέικ με το γλάσο (αρκετά γρήγορα για να μην στεγνώσει) και το σκεπάζουμε με την καρύδα.
Καλή απόλαυση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.