Το σημερινό γλυκό είναι ένα κέικ με συμπαγή αλλά ευχάριστα υγρή σύσταση, χάρη στην παρουσία κόκκων ρυζιού μαγειρεμένα σε ζαχαρούχο γάλα και αρωματισμένα με ξύσμα λεμονιού. Τα μήλα και οι σταφίδες εμπλουτίζουν τα πάντα, μαζί με το αλεύρι αμυγδάλου. Το πλεονέκτημα αυτού του γλυκού ; Εκτός από νόστιμο είναι και χωρίς γλουτένη.
Υλικά
260 γρ. ρύζι
400 γρ. μήλα
100 γρ. σταφίδες
120 γρ. ζάχαρη
120 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
1 λίτρο γάλα
5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
16 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
Για διακόσμηση
Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε πρώτα τις σταφίδες σε ένα μπολ με νερό ή ρούμι για να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας από τη ζάχαρη που έχουμε, το ξύσμα από το λεμόνι και το αλάτι. Βάζουμε το γάλα να βράσει και μετά προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Στη συνέχεια, μόλις ψηθεί, ρίχνουμε το κρεμώδες ρύζι σε ένα χαμηλό, φαρδύ μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στα τέσσερα, αφαιρώντας τον πυρήνα και μετά κόβουμε κάθε τέταρτο σε λεπτές, ομοιόμορφες φέτες τις οποίες θα ραντίσουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Και τις κρατάμε στην άκρη.
Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Βάζουμε τα τελευταία σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με ένα ηλεκτρικό μίξερ. Μόλις ασπρίσουν, προσθέτουμε τη ζάχαρη σε τρία στάδια και μετά ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να αφρίσει.
Όταν κρυώσει το ρύζι, το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ: προσθέτουμε τις σταφίδες και το μείγμα των αυγών λίγο λίγο και ανακατεύουμε απαλά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το κοσκινισμένο αλεύρι αμυγδάλου και τη μαγιά, ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω για να μην διαλυθεί το μείγμα. Τέλος προσθέτουμε τις φέτες μήλου.
Βουτυρώνουμε και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος μια φόρμα και ρίχνουμε το μείγμα μέσα, ισοπεδώνοντας καλά την επιφάνεια. Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 40/45 λεπτά, φροντίζοντας να το τρυπήσουμε με μια ξύλινη οδοντογλυφίδα για να δούμε εάν είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.
Παραλλαγές συνταγής
Στο κέικ ρυζιού μπορείτε να προσθέσετε άλλα στοιχεία, όπως λοβούς βανίλιας, σκόνη κανέλας ή μια σταγόνα από το αγαπημένο σας λικέρ: δεδομένης της παρουσίας μήλων και σταφίδων, ένα αρωματικό ρούμι θα ήταν πραγματικά τέλειο. Ως εναλλακτική λύση στο λεμόνι, μπορείτε σίγουρα να χρησιμοποιήσετε το ξύσμα ενός πορτοκαλιού και για πιο τραγανή νότα μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα κουκουνάρι ή καβουρδισμένα φουντούκια.
Επειδή είναι πολύ υγρό, συνιστούμε να το φυλάξετε για 2 ημέρες κάτω από ένα γυάλινο βάζο ή στο ψυγείο. Δεν συνιστούμε να το καταψύξω.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.