Αυτό το σταφιδόψωμο, διαχρονικά από τις αγαπημένες λιχουδιές μικρών και μεγάλων, αποτελεί ένα θρεπτικό και νόστιμο σνακ για τις όλες τις ώρες της ημέρας.
Υλικά
500 γρ αλεύρι
300 ml γάλα
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
8 γρ μαγιά μπύρας
250 γρ σταφίδες
Για την επιφάνεια
Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
Γάλα
Εκτέλεση
Πρώτα από όλα, βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν σε ζεστό νερό για 15 λεπτά. Επίσης διαλύουμε τη μαγιά σε 100 ml ζεστό γάλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά διαλυμένη στο γάλα. Ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο και το υπόλοιπο γάλα. Ζυμώνουμε για περίπου δέκα λεπτά.
Μόλις έχουμε μια σφιχτή ζύμη, προσθέτουμε στη ζύμη τις στυμμένες και καλά στεγνωμένες σταφίδες. Ζυμώνουμε ξανά για να μοιραστούν οι σταφίδες σε όλη τη ζύμη. Πλάθουμε ένα μακρύ καρβέλι και το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου (θα πρέπει να διπλασιάσει τον όγκο του). Όταν φουσκώσει, βρέχουμε ελαφρά την επιφάνεια με γάλα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Στη συνέχεια πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη ζάχαρη και ψήνουμε το ψωμί στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.
Υ.Γ. Το σταφιδόψωμο μπορεί να διατηρηθεί σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για το πολύ 5 ημέρες. Μπορεί επίσης να καταψυχθεί σε σακούλες κουζίνας για να καταναλωθεί όταν χρειαστεί.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.