COOKING SUGAR, SUGAR

Monkey bread: Ένα διαφορετικό αφράτο γλυκό ψωμί σε μια πιο comfort εκδοχή


JTeam

21 Αυγούστου 2024

Monkey bread: Ένα διαφορετικό αφράτο γλυκό ψωμί σε μια πιο comfort εκδοχή
www.soniaperonaci.it
Το monkey bread  είναι το πιο νόστιμο και παιχνιδιάρικο ψωμί που έχετε δοκιμάσει.

Το monkey bread είναι ένα ζυμωτό επιδόρπιο αμερικανικής προέλευσης, που αποτελείται από πολλές μαλακές και κολλώδεις μπάλες ζύμης, με λιωμένο βούτυρο και κανέλα, σε σχήμα donut . Η ιδέα είναι αυτή ενός ευχάριστου γλυκού, από το οποίο ο καθένας μπορεί εύκολα να πάρει τη δική του μερίδα, ακριβώς όπως στο προφιτερόλ .

Η διαφορά; Εκτός από τη διαφορετική σύνθεση (χωρίς σφολιάτες, γκανάζ σοκολάτας ή σαντιγί ), ο τρόπος σερβιρίσματος είναι επίσης διαφορετικός: Στην πραγματικότητα, το monkey bread σερβίρεται ζεστό, έτσι ώστε οι μεμονωμένες μπάλες ζύμης να μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν και να φαγωθούν με τα χέρια.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την προέλευση του ονόματος «Monkey Bread»: Σύμφωνα με ορισμένους, μοιάζει με το δέντρο Araucaria araucana (γνωστό ως το «δέντρο των μαϊμούδων» στις αγγλόφωνες χώρες). Σύμφωνα με άλλους, η ονομασία οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το γλυκό τρώγεται με τα χέρια, όπως κάνουν και οι μαϊμούδες.

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Υλικά

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι

7 γρ. αφυδατωμένη μαγιά μπύρας

1 κ. αούπας μέλι

350 γρ. γάλα

1 κ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας

1 πρέζα αλάτι

Για κάλυψη

220 γρ. καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

100 γρ. βούτυρο

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Τοποθετούμε το αλεύρι και τη μαγιά στο μπολ του μίξερ με τον γάντζο. Διαλύουμε το μέλι και το αλάτι σε ζεστό γάλα και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας ανακατεύοντας τα πάντα.

Ανάβουμε το πλανητικό μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του γάλακτος, περιμένοντας να ενωθεί η ζύμη στο γάντζο, ξεκολλώντας εντελώς από τα πλαϊνά του μπολ.

Βάζουμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας και φτιάχνουμε μια μπάλα που θα την τοποθετήσουμε σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο μπολ και θα την καλύψουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για δύο ώρες στον σβηστό φούρνο.

Μόλις περάσει η ώρα του φουσκώματος, χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια περίπου 20 γρ. το καθένα και σχηματίζουμε μπαλάκια με το καθένα από αυτά.

Για την κάλυψη

Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε ένα μπολ και σε ένα άλλο ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη με την τριμμένη κανέλα.

Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα μια στρογγυλή φόρμα κέικ και μετά την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη Βουτάμε κάθε μπαλάκι ζύμης στο λιωμένο βούτυρο, το στραγγίζουμε και το βουτάμε στη ζάχαρη και μετά το βάζουμε στη φόρμα.

Αφού τοποθετήσουμε όλες τις μπάλες τη μια δίπλα στην άλλη στη φόρμα, τη βάζουμε στον σβηστό φούρνο για άλλη μια ώρα, ώστε οι μπάλες να φουσκώσουν περισσότερο. Μόλις περάσει η ώρα του φουσκώματος, ψήνουμε στους 175 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά.

Βγάζουμε το monkey bread από τον φούρνο και μετά από 10 λεπτά το βάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος αφήνοντάς το να κρυώσει.

Καλή απόλαυση.

Διατήρηση

Το monkey bread τείνει να στεγνώνει γρήγορα, επομένως είναι καλύτερο να το καταναλώσετε όσο είναι ακόμα ζεστό και μαλακό. Μπορεί να αποθηκευτεί σε σακούλα τροφίμων για μία ημέρα το πολύ ή η ζύμη μπορεί να καταψυχθεί όσο είναι ακόμα ωμή και στη συνέχεια να αποψυχθεί (πρώτα στο ψυγείο και μετά σε θερμοκρασία δωματίου) πριν μαγειρέψετε το γλυκό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.