Τα μπισκότα σοκολάτας είναι από τα πιο αγαπημένα μας γλυκά. Και ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι δεν είναι ελαφριά, σας έχουμε μια πολύ απλή συνταγή για μια εξίσου νόστιμη εκδοχή αλλά λίγο πιο ελαφριά και κατάλληλη για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φάνε αυγά. Πάμε να δούμε μαζί τα σοκολατένια μπισκότα μου χωρίς βούτυρο και χωρίς αυγά.
Υλικά
350 γρ. αλεύρι 00
50 γρ. πικρό κακάο
70 γρ. ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
70 γρ. λευκή ζάχαρη
50 γρ. ψιλοκομμένα φουντούκια
125 γρ. κομματάκια σοκολάτας
8 γρ. μπέικιν πάουντερ
80 γρ. σπορέλαιο
200 γρ. γάλα
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τη λευκή και την καστανή ζάχαρη. Προσθέτουμε επίσης το κακάο, τα ψιλοκομμένα φουντούκια και τα κομματάκια σοκολάτας. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα πιρούνι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υγρά: Το γάλα και μετά το σπορέλαιο. Ανακατεύουμε τα πάντα ώστε να ενσωματωθούν τα υγρά και να έχουμε μια ομοιόμορφη και σφιχτή ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και συνεχίζουμε να τη δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε ένα λείο και ομοιογενές αποτέλεσμα.
Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη, χωρίς να την κάνουμε πολύ λεπτή. Πλάθουμε τα μπισκότα και τα τοποθετούμε σε ένα στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε στον φούρνο στους 170°C για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα απολαμβάνουμε.
Συμβουλές για αντικαταστάσεις και παραλλαγές
Αν προτιμάτε, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα είδος ζάχαρης (είτε λευκή είτε καστανή), προσθέτοντας 140 γραμμάρια. Μπορείτε στη συνέχεια να προσθέσετε ό,τι προτιμάτε στη ζύμη: Για παράδειγμα, αν θέλετε μπορείτε να βάλετε κανέλα, τζίντζερ και ζαχαρωμένο πορτοκάλι. Μια άλλη νόστιμη προσθήκη θα μπορούσε να είναι οι σταφίδες, τις οποίες μπορούμε πρώτα ενυδατώνουμε σε ρούμι για να τις κάνουμε ακόμα πιο νόστιμες.
Θέλετε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο αντί για λάδι; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 90 γραμμάριαλάδι , βάζοντάς το στη ζύμη. Και αν θέλετε μπισκότα σοκολάτας χωρίς λακτόζη, τότε αντικαταστήστε το γάλα με ένα γάλα χωρίς λακτόζη, ή ένα φυτικό ρόφημα (για παράδειγμα ρόφημα ρυζιού ) ή απλά νερό ή χυμό πορτοκαλιού. Αν τα θέλετε χωρίς γλουτένη, χρησιμοποιείστε αλεύρι χωρίς γλουτένη αντί για αλεύρι 00.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.