![Τέλεια τηγανητά νιόκι](/sites/default/files/public/styles/article_1025x1025/public/2025-02/Gnocco-fritto-3-720x960.jpg?itok=4oJxWTfx)
Τα τηγανητά νιόκι είναι ένα τυπικό πιάτο της ιταλικής κουζίνας , όπου καταναλώνεται ως street food ή ορεκτικό, καθώς και ως finger food. Ο καλύτερος τρόπος για να τα απολαύσετε είναι να τα συνοδεύσετε με φρεσκοκομμένα αλλαντικά, τυριά, ελιές και -γιατί όχι- φρέσκα λαχανικάΕν ολίγοις, όσο περισσότερα τόσο καλύτερα. Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα ένα νόστιμο και διασκεδαστικό πιάτο για να το απολαύσετε.
Υλικά
Για τη ζύμη
350 γρ. αλεύρι
5 γρ. αφυδατωμένη μαγιά μπύρας
10 γρ. μέλι
50 γρ. λαρδί ή βούτυρο
170 γρ. νερό
15 γρ. αλάτι
1 λίτρο φιστικέλαιο για τηγάνισμα
![Jenny.Gr](/sites/default/files/public/styles/editor_scale/public/2025-02/Gnocco-fritto-3-720x960_0.jpg?itok=eXdHGfqw)
Εκτέλεση
Στο μπολ του μίξερ με γάντζο βάζουμε το αλεύρι και την αφυδατωμένη μαγιά μπύρας. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι. Ζυμώνουμε μέχρι να δούμε το μείγμα να γίνεται κορδόνι, δηλαδή να τυλίγεται γύρω από τον γάντζο του μίξερ και να ξεκολλάει από τα πλαϊνά του μπολ και μετά προσθέτουμε λίγο λίγο το λαρδί περιμένοντας να απορροφηθεί τελείως από τη ζύμη.
Αφού αποκτήσουμε μια λεία και ελαστική ζύμη, τη μεταφέρουμε σε μια ελαφρά λαδωμένη επιφάνεια εργασίας και τη δουλεύουμε για να αποκτήσουμε μια λεία μπάλα που θα τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε σβηστό φούρνο για τουλάχιστον 3 ώρες.
Μόλις περάσει ο χρόνος φουσκώματος, απλώνουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια για να αποκτήσουμε ένα παραλληλόγραμμο πάχους περίπου 2 mm. Χρησιμοποιώντας έναν τροχό ζαχαροπλαστικής με λεία λεπίδα, κόβουμε τα νιόκι 8-10 cm.
Ζεσταίνουμε το λάδι στους 175 βαθμούς, παρακολουθώντας την κατάσταση με ένα θερμόμετρο. Βουτάμε τρία ή τέσσερα νιόκι τη φορά στο λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα (αυτό θα πάρει μερικά λεπτά το πολύ) και από τις δύο πλευρές. Μόλις φουσκώσουν και ροδίσουν, τα στραγγίζουμε σε ένα απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι. Τα σερβίρετε συνοδευόμενα με τυριά, ανάμεικτα αλλαντικά, ελιές, μοτσαρέλα και ντοματίνια. Καλή απόλαυση.
Συμβουλές
- Αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά μπύρας, χρησιμοποιήστε 12 γρ. αλλά διαλύστε την πριν την προσθέσετε σε νερό.
- Το λαρδί είναι χαρακτηριστικό στοιχείο των τηγανητών ζυμαρικών. Μπορείτε, ωστόσο, να το αντικαταστήσετε με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαιόλαδο.
- Μόλις τα νιόκι είναι έτοιμα, προτείνουμε να σερβίρετε και να καταναλώσετε αμέσως. Μπορείτε να παγώσετε τη ζύμη αφού έχει φουσκώσει ή αφού κόψετε τα νιόκι, τα οποία μπορείτε να παγώσετε πρώτα σε ένα δίσκο και μόνο μετά να τα βάλετε σε μια σακούλα τροφίμων. Όταν τα χρειαστείτε, αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και βάλτε τα στο φούρνο με το φως αναμμένο για μια ώρα και στη συνέχεια τηγανίστε τα σύμφωνα με τη συνταγή.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.