Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια από τις πιο περιζήτητες δεξιότητες (όχι μόνο στον χώρο εργασίας), αλλά και από τις πιο δύσκολες στην εκμάθηση. Έρευνες δεκαετιών έχουν διαπιστώσει ότι η συναισθηματική νοημοσύνη (aka EQ), δηλαδή η ικανότητα διαχείρισης των δικών σου συναισθημάτων και των συναισθημάτων των γύρω σου, είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της επιτυχίας.
Ωστόσο, όσο σημαντικό κι αν είναι, το EQ δεν είναι τόσο εύκολο να ποσοτικοποιηθεί όσο άλλες δεξιότητες, επειδή τα χαρακτηριστικά που το απαρτίζουν, συμπεριλαμβανομένης της ενσυναίσθησης και της αυτογνωσίας, είναι δύσκολο να μετρηθούν. Ευτυχώς, όμως, μπορείς να αξιολογήσεις και να βελτιώσεις το EQ, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις συζητήσεις σου. Για την ακρίβεια, η βελτίωση της συναισθηματικής νοημοσύνης συχνά περιλαμβάνει την πρόθεση να χρησιμοποιείς σωστά τη γλώσσα σου, ώστε να μην έχεις την πρόθεση να πεις κάτι, αλλά καταλήγεις να λες κατά λάθος κάτι άλλο.
Ένα εύκολο τέχνασμα είναι να αναπτύξεις έναν κατάλογο με δοκιμασμένες και αληθινές λέξεις και φράσεις, απλές, σύντομες, επαναλαμβανόμενες γλωσσικές ενδείξεις που έχεις δοκιμάσει με την πάροδο του χρόνου και από τις οποίες μπορείς να περιμένεις με σιγουριά ότι θα προκαλέσουν θετικά συναισθήματα. Μερικές από αυτές τι φράσεις, μπορεί να είναι:
«Σε ευχαριστώ για την κατανόηση»
Ας ξεκινήσουμε με αυτό, καθώς είναι μια πολύ ισχυρή φράση. Γενικά, η επιστήμη επισημαίνει πως είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείς σωστές φράσεις όταν λες «όχι» ή όταν θεωρείς πως οι πληροφορίες που δώσεις, δεν θα αρέσουν στους άλλους. Τέτοια παραδείγματα, είναι:
- «Καταλαβαίνω ότι θα θέλατε να το έχετε ολοκληρώσει αυτό μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι ρεαλιστικό. Ευχαριστώ για την κατανόηση».
- «Αποφάσισα να ακολουθήσω διαφορετική κατεύθυνση όσον αφορά στην τάδε απόφαση. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση».
Ναι, σε κανέναν δεν αρέσει να ακούει αυτή τη φράση, αλλά έχει κάποια βασικά συναισθηματικά οφέλη. Πρώτον, εκφράζει ευγνωμοσύνη. Ακόμα και αν πρόκειται για αμυδρή ευγνωμοσύνη, το γεγονός ότι περιέχει κυριολεκτικά τη φράση «ευχαριστώ» μετράει. Δεύτερον, υποδηλώνει ένα τετελεσμένο γεγονός. Τέλος, προκαλεί πολύ λιγότερη συναισθηματική σύγχυση από άλλες επιλογές και προφανώς, δείχνει πως έχεις υψηλό EQ.
«Μπορείς να μου πεις περισσότερα πάνω σε αυτό;»
Αυτή η φράση και οι παραλλαγές της είναι καλές επιλογές μπροστά στην αναποφασιστικότητα, την κριτική, ή πραγματικά σε οτιδήποτε δεν είσαι σίγουρος ότι καταλαβαίνεις. Συχνά, είναι καλή για την εκτόνωση των αρνητικών συναισθημάτων και την ανάθεση της ευθύνης σε άλλους ανθρώπους για την αποσαφήνιση της ασάφειας. Είναι επίσης, η απάντηση που μπορείς να δώσεις αν κάποιος χρησιμοποιήσει τη φράση «ευχαριστώ για την κατανόηση» σε μια προσπάθεια να τερματίσει μια συζήτηση (επίτηδες).
«Θα χρειαστώ λίγο χρόνο για να το επεξεργαστώ»
Χαρακτηριστικό γνώρισμα του EQ είναι το να σκέφτεσαι πώς να ανταποκριθείς σε έντονα συναισθήματα αντί να ενεργείς παρορμητικά. Αυτή η φράση δείχνει αυτογνωσία και μια σαφή προσπάθεια να ρυθμίσεις τα συναισθήματά σου με υγιή τρόπο πριν η συζήτηση γίνει αντιπαραγωγική. Το πιο σημαντικό είναι ότι η φράση αυτή σου επιτρέπει να επανεξετάζεις τη συζήτηση μετά από κάποιο προβληματισμό, ώστε να επανέλθεις σε αυτήν με μια πιο ήρεμη, πιο μελετημένη απάντηση.
«Όπως γνωρίζεις»
Αυτή φράση λειτουργεί καλύτερα όταν ξέρεις ότι πρόκειται να πεις κάτι αληθινό, αλλά πιστεύεις ότι στην άλλη πλευρά θα μπορούσε να προκαλέσει άγχος ή αμηχανία. Και λειτουργεί για όλα τα είδη των καταστάσεων. Τρόποι που μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις: «Όπως γνωρίζεις, η πιο πρόσφατη έρευνά μας δείχνει ότι οι πελάτες μας ανησυχούν για τον πληθωρισμό, οπότε θα επικεντρωθούμε στις τιμές αυτό το τρίμηνο». «Όπως γνωρίζεις, πολλοί εργαζόμενοι μας είπαν ότι μια επιπλέον ημέρα ευέλικτης εργασίας εξ αποστάσεως θα σήμαινε πολλά όσον αφορά στη διατήρηση, οπότε θα ενθαρρύνουμε τους διευθυντές να διερευνήσουν τρόπους για να συμβεί αυτό, όπου είναι δυνατόν». Αυτή η φράση είναι τόσο απλή, έχει ελάχιστα μειονεκτήματα και τεράστια δύναμη.
«Είμαι σίγουρος ότι δεν ήθελες να...»
Είναι χρήσιμη σε μια συζήτηση ή μια διαπραγμάτευση όπου η άλλη πλευρά έχει φέρει τον εαυτό της σε μια θέση όπου μπορείς να πάρεις αυτό που θέλεις, αλλά μόνο εάν το κάνεις με τρόπο που να του δίνεις μια «νίκη». Σκέψου ότι συζητάς με έναν άνθρωπο και ξαφνικά λέει κάτι απρεπές ή προσβλητικό στην προσπάθειά του να «κερδίσει» μια συζήτηση. Εάν του πεις, «είμαι σίγουρος ότι δεν ήθελες να..», του ρίχνεις το μπαλάκι για ό,τι έκανε, χωρίς ωστόσο να φανείς αγενής με τη σειρά σου. Και αυτό, μπορεί να δείξει πως το EQ σου είναι σε υψηλά επίπεδα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.