Έχεις μπαγιάτικο ψωμί; Μην το πετάξεις - Φτιάξε το πιο νόστιμο σοκολατένιο κέικ
JTeam
3 Ιουνίου 2025

Ένα από τα παραδοσιακά διδάγματα λέει πως το ψωμί δεν πετιέται, μεταμορφώνεται. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στη σημερινή συνταγή που γίνεται ακόμα πιο απολαυστική όταν συνοδεύεται με παγωτό. Το γλυκό που θα φτιάξουμε σήμερα πρόκειται για μια παλιά συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά, χωρίς αυστηρά στάνταρ – κάθε οικογένεια έχει τη δική της παραλλαγή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η βάση είναι το μπαγιάτικο ψωμί, το οποίο δεν πετιέται αλλά μουλιάζεται στο γάλα και επαναχρησιμοποιείται. Τα υπόλοιπα υλικά είναι σταφίδες, κουκουνάρι, αμαρέτι και κακάο. Στην εκδοχή μας το συνοδεύουμε με μια μπάλα παγωτό, για να το δροσιστούμε και να γίνει ακόμα πιο απολαυστικό.
Υλικά
700 γρ. γάλα
400 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
100 γρ. κακάο
100 γρ. σταφίδες
100 γρ. μπισκότα αμαρέτι
100 γρ. μαύρη ζάχαρη
80 γρ. κουβερτούρα
70 γρ. κουκουνάρι
2 αυγά
Λικέρ αμαρέτο
Βούτυρο και ζάχαρη για τη φόρμα
Αλάτι

Εκτέλεση
Μουλιάζουνε τις σταφίδες σε λίγο λικέρ αμαρέτο. Κόβουμε το ψωμί σε κομμάτια και το ρίχνουμε στο γάλα. Το αφήνουμε να μουλιάσει για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Λιώνουμε το ψωμί με τα χέρια μας και στη συνέχεια το στύβουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα τριμμένα αμαρέτι, το κοσκινισμένο κακάο, τη ζάχαρη, τα χτυπημένα αυγά με λίγο αλάτι, τις στραγγισμένες σταφίδες, το κουκουνάρι και την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια. Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με ζάχαρη φόρμα και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 45 λεπτά. Αν η επιφάνεια σκουραίνει πολύ, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Σερβίρουμε με μπάλες παγωτού βανίλια ή κρέμα, αν θέλετε. Καλή απόλαυση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.