
Αυτό το μαλακό κέικ με σταφύλια είναι πεντανόστιμο και αρωματικό, ιδανικό για πρωινό ή απογευματινό σνακ. Η ζύμη του φτιάχνεται με αλεύρι ολικής άλεσης και καστανή ζάχαρη — για να μη νιώθουμε τύψεις. Η προετοιμασία είναι πανεύκολη…
Υλικά
240 γρ. βούτυρο
230 γρ. καστανή ζάχαρη
200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
100 γρ. αλεύρι τύπου 1
2 αυγά
200 γρ. σταφύλια ποικιλίας φράουλα
180 ml γάλα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση
Βγάζουμε από το ψυγείο το βούτυρο, τα αυγά και το γάλα περίπου 2 ώρες πριν. Στη συνέχεια χτυπάμε το βούτυρο σε κομμάτια με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Χτυπάμε και τα αυγά με πιρούνι για 3 λεπτά και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύουμε, και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αλεύρια κοσκινισμένα μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Ύστερα προσθέτουμε τα πλυμένα και στεγνά σταφύλια, κρατώντας λίγα για το γαρνίρισμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε για 30–40 λεπτά. Αν χρειαστεί, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160°C. Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα και όταν είναι έτοιμο το κέικ το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το ξεφορμάρουμε. Τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα σταφύλια και ζάχαρη άχνη.
Σημειώσεις Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για αφράτο και αρωματικό αποτέλεσμα. Η συνταγή είναι εξαιρετική βάση και για άλλα φρούτα όπως μήλα, βερίκοκα, μύρτιλα, βατόμουρα — ανάλογα με την εποχή και τα γούστα σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.