
Αν ψάχνετε ένα γλυκό που συνδυάζει απλότητα, φινέτσα και φρέσκια γεύση, αυτά τα αφράτα ψωμάκια με φράουλες είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Με βελούδινη φυτική κρέμα ζαχαροπλαστικής, γλυκιά μαρμελάδα και ζουμερές φράουλες, αποτελούν την ιδανική επιλογή για ένα απογευματινό κέρασμα, ένα κυριακάτικο brunch ή ακόμα και για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Είναι 100% φυτικά, χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά, και γεμάτα άρωμα και τρυφερότητα σε κάθε μπουκιά. Δοκιμάστε τα — θα τα λατρέψετε.
Υλικά
Για τη ζύμη
200 γρ. φυτικό γάλα
90 γρ. ζάχαρη
5 γρ. ξηρή μαγιά
50 γρ. σπορέλαιο
400 γρ. αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
500 γρ. φυτικό γάλα
90 γρ. ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι ρυζιού
Λίγο εκχύλισμα βανίλιας
Μια πρέζα αλάτι
Για τη διακόσμηση
Μαρμελάδα φράουλα (όση επιθυμείτε)
10-12 φρέσκες φράουλες
Ζάχαρη άχνη
Φυλλαράκια μέντας (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το φυτικό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το σπορέλαιο, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια για 5-10 λεπτά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί (ιδανικά όλη τη νύχτα, αλλά το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί μόνο λίγες ώρες).
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη και πλάθουμε σε μπαλάκια. Τοποθετούμε τα μπαλάκια ζύμης σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστούν. Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το φυτικό γάλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε το αλεύρι ρυζιού, τη βανίλια και το αλάτι. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συχνά. Μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται φυσαλίδες στην επιφάνεια, αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, κατά προτίμηση στο ψυγείο για λίγες ώρες. Με ένα ποτηράκι πιέζουμε το κέντρο από κάθε ψωμάκι για να δημιουργήσετε μια μικρή "φωλιά". Γεμίζουμε με λίγη κρέμα ζαχαροπλαστικής και αλείφουμε τις άκρες με λίγο φυτικό γάλα.
Ύστερα ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, στη μεσαία σχάρα. Όταν τα ψωμάκια πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε λίγη μαρμελάδα φράουλας στο κέντρο. Διακοσμούμε με φράουλες κομμένες σε φετούλες και φύλλα μέντας. Τέλος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Τα ψωμάκια διατηρούνται για έως 3 ημέρες στο ψυγείο, σε αεροστεγές δοχείο. Μπορείτε επίσης να τα καταψύξετε και να τα ξεπαγώσετε όταν θέλετε να τα απολαύσετε. Καλή επιτυχία.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.