COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Χειροποίητο ψωμί με γλυκάνισο


5 Σεπτεμβρίου 2015

bread-with-anise.jpg

Φτιάξτε το δικό σας ψωμί αρωματίζοντάς το με γλυκάνισο. Δεν είναι δύσκολο, το μόνο που χρειάζεται είναι δυνατά χέρια για το ζύμωμα.

Υλικά για 2-3 φρατζόλες

Θα χρειαστείτε: 1 κιλό αλεύρι (το απλό, όχι αυτό που φουσκώνει) Ξερή μαγιά (ζητήστε από το φούρνο, για 1 κιλό αλεύρι) Λίγο αλάτι ¼ κουτ. του γλυκού ζάχαρη. 1 κουτ της σούπας ελαιόλαδο 1 κουτ. του γλυκού γλυκάνισο Χλιαρό νερό (προσοχή, όχι καυτό)

Εκτέλεση:  Σε μια βαθιά λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι. Στο μεταξύ σε ένα ποτήρι, βάζετε λίγο χλιαρό νερό και λιώνετε τη μαγιά. Όταν διαλυθεί, τη ρίχνετε στο αλεύρι και στη συνέχεια, τα υπόλοιπα υλικά. Σηκώνετε τα μανίκια, και αρχίζετε το ζύμωμα! Έχετε δίπλα σας το χλιαρό νερό και προσθέτετε όσο χρειάζεται, για να φέρετε το ζυμάρι εκεί που θέλετε. Χρειάζεται πολύ καλό ζύμωμα. Όταν πλέον είναι έτοιμο, πλάθετε τις φρατζόλες τις ακουμπάτε σε μια επιφάνεια (π.χ. ταψί), καλύπτετε με μια πετσέτα και τις αφήνετε να φουσκώσουν.

Εάν βάλετε περισσότερη μαγιά, θα φουσκώσουν πιο γρήγορα. Καλύτερα όμως να βάλετε τόση μαγιά, όση αντιστοιχεί στο αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε. Ο χρόνος που απαιτείται επίσης για το φούσκωμα, εξαρτάται από τη θερμοκρασία που έχει το δωμάτιο. Όσο πιο ζεστό,  θα τελειώνετε και πιο γρήγορα. Όταν φουσκώσουν οι φρατζόλες, ( θα τις δείτε γιατί ο όγκος τους θα έχει αλλάξει σημαντικά), αλείφετε ένα ταψί ή μια λαμαρίνα με λίγο λάδι και τις ακουμπάτε. Ανάμεσά τους, κόβετε και βάζετε λίγο αλουμινόχαρτο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.