COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Φριτάτα με γλυκοπατάτα και σπανάκι


15 Οκτωβρίου 2014

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του βρετανού chef Jamie Oliver "Μαγειρέψτε οικονομικά με τον Jamie" από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το jenny.gr εξασφάλισε για εσάς αποκλειστικά μία από τις νόστιμες συνταγές που περιλαμβάνονται στην έκδοση.

Οι συνταγές με αυγά είναι ο άσος στο μανίκι σας. Τα αυγά είναι οικονομική πηγή πρωτεΐνης, είναι νόστιμα και μια φριτάτα (ομελέτα) μου δίνει την ίδια ικανοποίηση που νιώθω με μια τάρτα, πίτα ή πίτσα. Καλύτερα να τη σερβίρετε ζεστή, αν και ομολογώ πως είναι υπέροχη και κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου σαν κολατσιό ή σε πικνίκ με σαλάτα και καπνιστό κρέας.

Μερίδες 4-6

Θερμίδες 423

Συνολικός χρόνος: 1 ώρα & 15 λεπτά

Υλικά:

2 μέτριες γλυκοπατάτες

ελαιόλαδο

300 γρ. σπανάκι, κατεψυγμένο

1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο, για τρίψιμο

8 μεγάλα αυγά

70 γρ. τυρί φέτα

40 γρ. τυρί τσένταρ

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Καθαρίζουμε καλά τις γλυκοπατάτες, τις αλείφουμε με λίγο λάδι, αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε σε ταψί. Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν, και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Σε αντικολλητικό πυρίμαχο τηγάνι διαμέτρου 28 εκ. και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το σπανάκι, προσθέτοντας λίγο αλάτι, πιπέρι και αρκετό τριμμένο μοσχοκάρυδο. Σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι, ανακατεύοντας τακτικά, ώσπου να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Στο μεταξύ, σπάμε τα αυγά σε μπολ, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, τα χτυπάμε, προσθέτουμε τη μισή φέτα σε τρίμματα και το μισό τσένταρ τριμμένο.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και, με γρήγορες κινήσεις, προσθέτουμε στο τηγάνι το μείγμα αυγών και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες σε κομμάτια (πολλοί τις ξεφλουδίζουν, αλλά προσωπικά προτιμώ την έντονη γεύση με τη φλούδα), την υπόλοιπη φέτα σε τρίμματα και το υπόλοιπο τσένταρ τριμμένο. Βάζουμε το τηγάνι στο φούρνο για 13-15 λεπτά, ώσπου η ομελέτα να ροδίσει και να φουσκώσει. Σερβίρουμε απευθείας από το τηγάνι ή σε επιφάνεια κοπής. Το πιάτο ταιριάζει τέλεια με μια απλή πράσινη σαλάτα με λεμόνι.

Tip

Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι για να μπορείτε να τη φτιάχνετε όλο το χρόνο. Σημασία όμως έχει να περιλαμβάνει η φριτάτα λαχανικά εποχής, όταν έχουν την καλύτερη ποιότητα και τιμή – αρακά, σπαράγγια, πατατούλες, μπρόκολο…

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.