Φτιάξτε ελιόψωμο & δώστε έναν διαφορετικό τόνο στο καθημερινό σας ψωμί
26 Φεβρουαρίου 2015
Υλικά
- 1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 500γρ. για όλες τα χρήσεις & 500γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 2 ποτήρια χλιαρό νερό
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 8 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 1/2 φλυτζάνι ελιές, μαύρες ή πράσινες, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
- ρίγανη, λιαστές τομάτες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι αφού το κοσκινίσουμε, μαζί με το αλάτι. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ένα ποτήρι χλιαρό νερό, τη μαγία και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Στο μπολ με το αλεύρι κάνουμε μια κεντρική λακούβα, σαν κρατήρα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το νερό με τη μαγιά. Ξεκινάμε το ζύμωμα και σε αυτό το σημείο ρίχνουμε τη ρίγανη εάν έχουμε επιλέξει να τη χρησιμοποιήσουμε. Ζυμώνουμε πολύ καλά και οταν έχουμε μια ισορροπημένη αφράτη ζύμη, την αφήνουμε σε ζεστό μέρος 1 1/2 ώρα να φουσκώσει. Έπειτα, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι. Βάζουμε μέσα τις ελιές και το πλάθουμε σε σχήμα φρατζόλας. Ψήνουμε σε φόρμα κέικ στους 180 βαθμούς για 1/2 περίπου ώρα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.