Καλοκαιρινές γεύσεις: 3 ελληνικές παραδοσιακές συνταγές
26 Αυγούστου 2015
Γεμιστά του Άκη Υλικά 8 ντομάτες 5 πιπεριές 3 κρεμμύδια 1 κιλό baby πατάτες 1 καρότο 1 κολοκύθι 1 μελιτζάνα 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο 500 γρ. ρύζι γλασέ 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ 1 μικρό πελτέ ντομάτας μαϊντανός άνηθος, δυόσμος φρέσκος ελαιόλαδο, αλάτι , πιπέρι, ζάχαρη Εκτέλεση Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα καπάκι μισό με ένα εκατοστό από κάθε ντομάτα από τη μεριά του κοτσανιού της. Θα μπορούσαμε το καπάκι να το ανοίξουμε και από την κάτω μεριά, ανάλογα πάντα με το γούστο μας. Με ένα κουταλάκι του γλυκού αδειάζουμε τις ντομάτες από τη σάρκα τους και την κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολ. Με παρόμοιο τρόπο ανοίγουμε και τα κρεμμύδια και αφαιρούμε τη σάρκα τους αφήνοντας μόνο ένα δυο από τα εξωτερικά "φύλλα" τους. Τη σάρκα των κρεμμυδιών την ψιλοκόβουμε και την κρατάμε και αυτή στην άκρη σε ένα μπολ. Κόβουμε ένα καπάκι και από τις πιπεριές και τις αδειάζουμε από τα σπόρια τους. Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Σε κάθε ντομάτα βάζουμε μια πρέζα αλάτι και μια πρέζα ζάχαρη. Κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια (0,5 εκ) τα υπόλοιπα λαχανικά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο οποίο σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα λαχανικά (καρότο, κολοκύθι, μελιτζάνα). Αφού σοταριστούν καλά ρίχνουμε και το ρύζι και το σοτάρουμε καλά και αυτό μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το κονκασέ, τα αρωματικά ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι και όταν πάρουν μια βράση αφαιρούμε από τη φωτιά τη κατσαρόλα και κρατάμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε. Αυτή η γέμιση στην ορολογία της μαγειρικής ονομάζεται φάρσα. Το εσωτερικό από τις ντομάτες που κρατήσαμε το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι-πιπέρι, τον πελτέ και 1-2 κ.σ. ζάχαρη και το χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα για να ενωθούν τα υλικά μας. Αυτό είναι η σάλτσα ντομάτας μας. Σε κάθε άδειο λαχανικό στο ταψί προσθέτουμε στη μύτη του κουταλιού από λίγο βούτυρο στη βάση τους. Γεμίζουμε τα λαχανικά με τη φάρσα σχεδόν μέχρι επάνω.Ρίχνουμε από 3-4 κ.σ. από τη σάλτσα ντομάτας μέσα σε κάθε λαχανικό, κλείνουμε με τα καπάκια τους και ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα αν έχει μείνει από πάνω και στο πλάι. Συμπληρώνουμε σε υγρασία με μια κούπα νερό που θα ρίξουμε στο ταψί. Για τις πατάτες Τις σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο για να πάρουν χρώμα και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε και αυτές στο ταψί μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-60 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, αφαιρούμε μετά το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να πάρουν όμορφο χρώμα τα γεμιστά μας Μελιτζάνες παπουτσάκια, από τον Ηλία Μαμαλάκη
Υλικά 3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο 4 κουτ μαϊντανό ψιλοκομμένο 2 φλιτζ φρέσκιες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες (ή του κουτιού κονκασέ) ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι για την μπεσαμέλ 2 κουτ αλεύρι 2 κουτ φρέσκο βούτυρο 2 φλιτζ γάλα 1 αβγό αλάτι, πιπέρι 1 φλιτζ κεφαλοτύρι τριμμένο Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να μαραθούν ελαφρά και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγο. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε 4-5 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ο κιμάς. Ανακατεύουμε τέλος τον μαϊντανό. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα. Αλατοπιπερώνουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα. Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί. Ανακατεύουμε. Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τις γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά. Πάνω σε κάθε μελιτζάνα βάζουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε. Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί . Ψήνουμε στους 180ο για 45 περίπου λεπτά και μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Κολοκυθοκεφτέδες του Άκη
Υλικά 500 γρ. κολοκύθια τριμμένα 200 γρ. τυρί φέτα τριμμένη βασιλικό, ψιλοκομμένο 4 κλωνάρια άνιθο, ψιλοκομμένο 5 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένο. 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ξύσμα απο 2 lime 2 αυγά 40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. αλάτι, πιπέρι Για τη σάλτσα χυμό από 2 λάιμ 1 κ.σ. μέλι 3 κ.σ. γιαούρτι Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό τρύφτη και σε μια πετσέτα βάζουμε τα τρίμματα με λίγο αλάτι και στύβουμε γερά να φύγουν όλα τα ζουμιά τους. Βάζουμε τα κολοκύθια σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το χυμό λάιμ στο μπολ με τα κολοκύθια και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Καλό θα ήταν να αφήσουμε το μείγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο. Βάζουμε ένα φαρδύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο για να τηγανίσουμε τους κολοκυθοκεφτέδες μας. Μόλις ζεστάνει το λάδι (δε θέλουμε να κάψει πάρα πολύ γιατί θα καούν οι κεφτέδες μας) ρίχνουμε μέσα τους κεφτέδες μας και μόλις πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα από τη μία πλευρά με τη βοήθεια ενός κουταλιού γυρίζουμε από την άλλη τους κεφτέδες μας. Μόλις είναι έτοιμοι τους τοποθετούμε σε ένα πιάτο που έχουμε βάλει απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν τα λάδια οι κεφτέδες. Μόλις τους τηγανίσουμε όλους αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι στύβουμε το χυμό από 2 λάιμ και ρίχνουμε και το μέλι. Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να αραιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε σε ένα μπολ που έχουμε βάλει το γιαούρτι, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με τους κολοκυθοκεφτέδες.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.