Υλικά για το φύλλο
- 350 γρ αλεύρι γοχ
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- 90 ml ελαιόλαδο
- 1πρέζα αλάτι
- 200-240 ml νερό
Υλικά για τη γέμιση
- 1κιλό μυζήθρα ανάλατη
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κ.γ. κανέλλα
- 10 φύλλα δυόσμο λεπτοκομμένο
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Υλικά για το σιρόπι
- 480 ml νερό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2 γαρύφαλλα
- 1 φλούδα λεμόνι
- 50 γρ. λιωμένο βούτυρο για το άλλειμα
Εκτέλεση για τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλέυρι, το χυμό πορτοκάλι, το λάδι, το αλάτι και το νερό. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή. Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Μετά από 20’ χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μπαλάκια. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και βάζουμε από πάνω το ένα από τα τρία μπαλάκια. Το αλευρώνουμε καλά και με ένα πλάστη το ανοίγουμε σε ένα στρογγυλό φύλλο. Καθ’όλη τη διάρκεια που ανοίγουμε το φύλλο, φροντίζουμε να αλευρώνουμε συνέχεια. Μόλις το φύλλο μας πάρει 22εκατοστά διάμετρο το τυλίγουμε γύρω από τον πλάστη και με τα χέρια μας, αρχίζουμε και πιέζουμε από μέσα προς τα έξω γυρνόντας ταυτόχρονα τον πλάστη, ώστε όταν το τελειώσουμε το φύλλο μας να έχει τελική διάμετρο 45-50 εκατοστά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα άλλα φύλλα. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί του φούρνου και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Εκτέλεση για τη γέμιση
Αδειάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ και με ένα κουτάλι ή με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να πάρουν μια κρεμώδη υφή και αφήνουμε στην άκρη. Εκτέλεση για το σιρόπι
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5’ μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Σύνθεση
Διπλώνουμε το φύλλο στην μια άκρη του 4 εκατοστά, βάζουμε κατά μήκος μια μικρή ποσότητα του μείγματος της γέμισης πάνω στο δίπλωμα που κάναμε και το τυλίγουμε μία φορά γύρω από το φύλλο. Ότι περισσεύει το κόβουμε με ένα μαχαίρι και με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα μακρί κορδόνι με γέμιση. Με το υπόλοιπο φύλλο συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία γεμίσματος με τα άλλα φύλλα. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο το κάθε κορδόνι και με όλα τα κορδόνια που έχουμε φτιάξει δημιουργούμε ένα σχήμα σαλιγκαριού σε όλο το ταψί. Ψήνουμε για 30’-40’ μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Με το που βγάλουμε ζεστό το μπουρέκι από το φούρνο ρίχνουμε το κρύο σιρόπι από πάνω. Το αφήνουμε για 10’ να ρουφήξει το σιρόπι και αν θέλουμε μπορούμε να σερβίρουμε ζεστό.
#tsoulotip: Καλό θα ήταν για να ανοίξετε το φύλλο να έχετε μια βέργα, δλδ. έναν λεπτό πλάστη. Επίσης πολύ βασικό είναι το σιρόπι να είναι κρύο όταν το ρίξετε στο ταψί.
Photo Credit: Alexei Siozov for jenny.gr
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.