#tsoulomageiremata: Κανελόνια με κιμά

Παρασκευή 29 Ιούλιος 2016
08-1.jpg

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1,5 κ.γ. ξερό βασιλικό
  • 1.300 γρ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 400 γρ. κανελόνια

Για την επικάλυψη

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι γοχ
  • 600 ml γάλα
  • 140 γρ. γκούντα τριμμένη
  • 140 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • ½ κ.γ. θυμάρι ξερό

09 Εκτέλεση

Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τον κιμά για περίπου 10’. Μόλις ετοιμαστεί, το αδειάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 5’ μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρέυουμε για ακόμα 1’. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά, τη ζάχαρη και 600 γρ. από την ντομάτα κον κασέ. Σιγοβράζουμε για 20’ και μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε στην άκρη.

Εκτέλεση για την επικάλυψη

Βάζουμε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, και το αλεύρι και μαγειρεύουμε για 1’. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός και μαγειρεύουμε για 2’-3’ μέχρι να γίνει μια όχι πολύ σφιχτή μπεσαμέλ. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί γκούντα, το θυμάρι, αλάτι & πιπέρι. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται πάνω στην μπεσαμέλ.

Σύνθεση φαγητού

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας στον πάτο του. Βάζουμε τον κιμά μέσα στα κανελόνια με τη βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού. Τοποθετούμε τα κανελόνια ομοιόμορφα πάνω στη σάλτσα κι από πάνω αδειάζουμε την μπεσαμέλ και τέλος πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40’-45’ μέχρι να μαλακώσουν τα μακαρόνια και να χρυσαφίσει το τυρί. Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε να κρυώσει για 5’ και σερβίρουμε.

08

#tsoulotip: Σε περίπτωση που δείτε ότι τα κανελόνια είναι άβραστα και δεν υπάρχει σάλτσα στο φαγητό, ανοίξτε με ένα μαχαιράκι ένα κενό στα πλάγια του σκεύους και ρίξτε λίγο ζεστό νερό.

Photo Credit: Alexei Siozov for jenny.gr