COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Η αγαπημένη μου συνταγή με ρύζι


Τζένη Μπαλατσινού

6 Ιουνίου 2017

edit2-img-5364.jpg

Πέρα ωστόσο από την αγάπη, βασικό συστατικό επιτυχίας είναι και τα σωστά υλικά, που χρησιμοποιούμε στις συνταγές. Κάθε φορά που η δική μου οικογένεια ζητά ρύζι, εμένα κατευθείαν μου έρχεται στο μυαλό το καστανό ρύζι. Είναι ευρέως γνωστό πως η συγκεκριμένη ποικιλία ρυζιού εμπεριέχει σε σημαντικά ποσά δυο απαραίτητα ιχνοστοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό, τον ψευδάργυρο και το σελήνιο, ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Κάτι ακόμα που έμαθα ψάχνοντας για το καστανό ρύζι - διότι είναι καλό να γνωρίζεις την τροφή σου - είναι πως στον εσωτερικό φλοιό του καστανού ρυζιού εκτός από τις φυτικές ίνες, «κρύβεται» και μια πλειάδα ευεργετικών φυτοχημικών ουσιών, οι οποίες φαίνεται πως ενισχύουν με το δικό τους τρόπο, το εντερικό μικροπεριβάλλον και είναι πλούσιο σε φώσφορο και μαγγάνιο, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού και στη σωστή ανάπτυξη των οστών. Γι αυτό, λοιπόν, στο ντουλάπι μου υπάρχουν πάντα μερικά αποθέματα Καστανό Ρύζι Parboiled 10' της Agrino Brown Family, και η συνταγή που τόσο εγώ απολαμβάνω να φτιάχνω, όσο και η οικογένεια απολαμβάνει να τρώει είναι Ριζότο με Καστανό Ρύζι και Μανιτάρια. Πρόκεται και για ένα καλό κόλπο να μάθουν τα παιδιά να τρώνε μανιτάρια, τα οποία ενδυναμώνουν τα οστά και τονώνουν το ανοσοποιητικού τους σύστημα!

Ριζότο με Καστανό Ρύζι και Μανιτάρια

ΥΛΙΚΑ

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι Καστανό Ρύζι Parboiled 10' της Agrino Brown Family
1/2 φλιτζάνι μανιτάρια κομμένα σε φέτες
3 φλιτζάνια ζεστό νερό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ξερό
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1/2 φλιτζάνι τυρί Parmigiano-Reggiano, τριμμένο
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βάλτε σε μια μέτρια κατσαρόλα νερό να βράσει και προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακατεύουμε το ρύζι. Μειώστε τη θερμότητα και σιγοβράστε για 15 λεπτά (έχετε κατά νου πως το ρύζι δεν θα γίνει). Το βγάζω και το αφήνω στην άκρη.

2. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με σχετικά υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε τα φρέσκα μανιτάρια σε φέτες. Σοτάρετε για 8 λεπτά ή έως ότου η υγρασία εξατμιστεί και τα μανιτάρια αρχίσουν να γίνονται καφέ. Ανακατεύουμε περιστασιακά. Προσθέστε 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρη πιπέρι. Τοποθετήστε τα μανιτάρια σε ένα μπολ.

3. Βάλτε ένα βαθύ τηγάνι (γούοκ) σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε το υπόλοιπο 1 κουταλάκι λάδι. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και σοτάρετε 4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το ρύζι. Μαγειρέψτε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Ανακατέψτε στο υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι μαύρο πιπέρι. Βάλτε το κρασί. Μαγειρέψτε 2 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το κρασί, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Μαγειρέψτε 3 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν το υγρό, ανακατεύοντας συνεχώς. Βάλτε τόσο νερό όσο χρειάζεται, 1/2 φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το ριζότο να γίνει. Θα πάρει περίπου 30 λεπτά συνολικά. Ανακατέψτε το μίγμα μανιταριών, Parmigiano-Reggiano, και το μαϊντανό. Πασπαλίζουμε με θυμάρι. Σερβίρετε αμέσως.

Καλή μας όρεξη!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.