Μελιτζάνες παπουτσάκια: Από τις ωραιότερες σπιτικές συνταγές

Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019

Μια αγαπημένη και παραδοσιακή με πλούσια μπεσαμέλ, κιμά, και μυρωδικά. Απολαυστική.

Υλικά 

1 ½ κιλό μελιτζάνες

2 αυγά (χτυπημένα)

750 γρ. κιμά

2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο

1 κλωνάρι θυμάρι

1 φύλλο δάφνη

150 γρ. βούτυρο

3-4 τομάτες (ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες)

μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

λίγο τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα)

750 γρ. ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ

1 αλεύρι

4 φλιτζ. γάλα (ζεστό)

1 φλιτζ. φυτίνη

2 αυγά

1 φλιτζ. τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα)

αλάτι

πιπέρι

μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Κόβετε στη μέση τις μελιτζάνες (αν είναι πικρές τις βάζετε στο νερό με αλάτι να ξεπικρίσουν). Τις τηγανίζετε, τις βάζετε στη σειρά σε ένα ταψάκι και αφαιρείτε την ψίχα με ένα κουτάλι. Ετοιμάζετε τον κιμά ως εξής: Βάζετε σε μια κατσαρόλα το κρεμμυδάκι με τη φυτίνη να μαραθεί, σοτάρετε τον κιμά μαζί και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή τις τομάτες, το σκόρδο, το θυμάρι τη δάφνη, το αλατοπίπερο, το ανάλογο νερό, και αφήνετε να βράσει 35-40'. Αποσύρετε τον κιμά από τη φωτιά, προσθέτετε τα αυγά, τον μαϊντανό και γεμίζετε τα παπουτσάκια. 

Φτιάχνετε την μπεσαμέλ ως εξής: Βάζετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει σε σιγανή φωτιά και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι και προσέχοντας ώστε νε μην σβολιάσει. Ρίχνετε το ζεστό γάλα χτυπώντας το με το σύρμα. Τέλος, βάζετε τα αυγά, το αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και αφήνετε να ψηθεί επί 10' ανακατεύοντας συχνά.

Στο τέλος προσθέτετε το τριμμένο τυρί. Αν είναι σφιχτή προσθέτετε λίγο γάλα ακόμη. Με ένα κουτάλι σκεπάζετε με αυτήν τα παπουτσάκια, τα πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και τα ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 25-30'. Σερβίρονται ζεστά.