COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Ζουμερό ψητό χοιρινό με κοκκινιστό λάχανο


12 Δεκεμβρίου 2019

Ζουμερό ψητό χοιρινό με κοκκινιστό λάχανο

Μόνο στο άκουσμα της λέξης Χριστούγεννα, όλες μας οι αισθήσεις πλημμυρίζουν. Το άρωμα από τις λιχουδιές που ετοιμάζονται στην κουζινα, το ξύλο που αργοκαίει στο τζάκι, ο ήχος από τα γέλια των παιδιών, η μελωδία των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Ένα σωρό όμορφα συναισθήματα ξεδιπλώνονται, έντονες εικόνες με όμορφα στολίδια και στιγμές αγάπης και προσφοράς.

jenny.gr

Τα φετινά Χριστούγεννα μυρίζουν σπίτι. Δεν υπάρχει πιο όμορφη εικόνα από την οικογένεια και τους φίλους γύρω από το τραπέζι. Γιατί τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή που αφιερώνουμε περισσότερο στα αγαπημένα μας πρόσωπα και όλοι ανοίγουμε τα σημειωματάρια συνταγών, αναζητώντας τις πιο νόστιμες συνταγές. 

Τα φετινά Χριστούγεννα μαγειρεύουμε ένα ζουμερό ψητό χοιρινό, καλυμμένο με τραγανή κρούστα, μαζί με την πλούσια γεύση του κοκκινιστού λάχανου και του βούτυρου Lurpak®, το οποίο με τη φίνα αξεπέραστη γεύση του, είναι το απόσταγμα εμπειρίας περισσότερων από 100 χρόνων στην παραγωγή του κορυφαίου βουτύρου.

Για το κοκκινιστό λάχανο

1 κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο

2 φύλλα δάφνης

5 αστεροειδείς γλυκάνισοι

3 πορτοκάλια, χυμός και ξύσμα

100 ml νερό

50 γρ. χρυσαφένια καστανή ζάχαρη

50 ml ξύδι από κόκκινο κρασί

50 γρ. κρύο βούτυρο Lurpak®

Για το χοιρινό

1.5 κιλό χοιρινό μπούτι φιλέτο τυλιγμένο, με την πέτσα του

2 κουταλιές θαλασσινό αλάτι

1 ματσάκι φασκόμηλο (μόνο τα φύλλα) 

Χυμός από 2 λεμόνια

Για να φτιάξετε το κοκκινιστό λάχανο

Τοποθετήστε όλα τα συστατικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα, αφήστε τα να βράσουν και χαμηλώστε τη φωτιά, αφήνοντάς τα να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά, μέχρι το λάχανο να μαλακώσει. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέστε το κρύο βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Αυτό θα δώσει στο λάχανο πλούσια γεύση και λάμψη.

Για να φτιάξετε το χοιρινό

Τοποθετήστε το φιλέτο σε ένα μεγάλο, βαθύ ταψί. Χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας, χτυπήστε απαλά την πέτσα σε όλη την επιφάνειά της, απορροφώντας την υγρασία και βεβαιωθείτε ότι είναι τελείως στεγνή.

Τρίψτε καλά την πέτσα με 1 κουταλιά θαλασσινού αλατιού. Καλύψτε το κρέας και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.

Προθερμάνετε τον φούρνο με αέρα, στους 240 βαθμούς.

Μετά από 30 λεπτά, απορροφήστε πάλι την υγρασία από την πέτσα, χτυπώντας απαλά την επιφάνειά της με λίγο χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει. Τρίψτε επάνω στην πέτσα την υπόλοιπη 1 κουταλιά θαλασσινού αλατιού.

Τοποθετήστε το χοιρινό σε προθερμασμένο φούρνο και ψήστε το για 45 λεπτά.

Μετά από 45 λεπτά, προσθέστε τα φύλλα φασκόμηλου και το ξύσμα λεμονιού επάνω στο χοιρινό, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήστε το για 1 ώρα επιπλέον.

Αφαιρέστε το από τον φούρνο, ελέγξτε ότι οι χυμοί του κρέατος ρέουν καθαροί στο ταψί (έχει ολοκληρωθεί το ψήσιμο δηλαδή) και αφήστε το στην άκρη για τουλάχιστον 10 λεπτά. Σερβίρετε με το κοκκινιστό λάχανο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.