Αφράτο πεϊνιρλί με εύκολη σπιτική ζύμη

Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020

Απολαυστικό και αφράτο πεϊνιρλί, που θα ξετρελάνει τους πάντες! 

Υλικά  

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

100 γρ. αλεύρι σταρένιο 

9 γρ μαγιά σκόνη 

220 ml γάλα χλιαρό 

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 

1 κουτ. γλ. αλάτι 

1 1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη

 Εκτέλεση 

Ανακατεύουμε σε μια μεγάλη λεκάνη όλα τα στερεά υλικά και κάνουμε μια γούβα στη μέση, σαν κρατήρα. Εκεί ρίχνουμε το λάδι και το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Όταν πια ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης, βγάζουμε τη ζύμη και τη ζυμώνουμε ελαφρώς σε έναν αλευρωμένο πάγκο. 

Στη συνέχεια επανατοποθετούμε το ζυμάρι στη λεκάνη και αφού το σκεπάσουμε, το αφήνουμε για 40 λεπτά να φουσκώσει. Όταν είναι πλέον έτοιμη η ζύμη, αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε φύλλο πάχους 1 εκατοστού. Μ' ένα μαχαίρι, κόβουμε παραλληλόγραμμα κομμάτια ζύμης για το κάθε πεϊνιρλί, περίπου 2,5x5cm. Δίνουμε σχήμα βαρκούλας στη ζύμη. Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα. Τα αφήνουμε πάνω σε αλευρωμένο ξύλο κοπής για 30 λεπτά να φουσκώσουν ξανά σκεπασμένα.

Γεμίζουμε κάθε πεϊνιρλί με ό,τι θέλουμε, σάλτσα, τυριά, αλλαντικά, λαχανικά... Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου 25 λεπτά στους 180 βαθμούς σε ταψί που του έχουμε απλώσει λαδόκολλα.