Σήμερα φτιάχνουμε Vitello Tonnato : Μια πεντανόστιμη παραδοσιακή ιταλική συνταγή 

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

Το Vitello Tonnato είναι η διασημότερη συνταγή που έβγαλε η περιοχή του Piemonte στην Ιταλία. Πολύ λεπτές φέτες κρύου μοσχαριού παντρεύονται με μια εμπνευσμένη σάλτσα από τόνο, κάππαρη και αντσούγιες.

Υλικά 

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (ολόκληρο κομμάτι χτένι σπάλας ή νουά ή κιλότο)

160 γρ. τόνο σε λάδι

2  αυγά (βραστά)

250 ml λευκό κρασί

1  κρεμμύδι 

1  καρότο

1 μίσχο σέλινο

4-5 γαρίφαλα

1 σκελίδα σκόρδο

6-7 αντσούγιες

1 κουταλιά της σούπας κάπαρη

6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 

1½ φλ. μαγιονέζα

Εκτέλεση

Για να ετοιμάσουμε το vitello tonnato προετοιμάζουμε το κρέας. Καθαρίζουμε τυχόν υπερβολικό λίπος. Στη συνέχεια, βάζουμε το κρέας σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε το καρότο ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομμάτια, το κρεμμύδι και το σέλινου, επίσης το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα γαρύφαλλα. Ύστερα προσθέτουμε το λάδι και το κρασί. 

Στη συνέχεια καλύπτουμε το κρέας με νερό, κλείνουμε με ένα καπάκι μαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το κρέας, σβήνουμε τη φωτιά και αφαιρούμε το κρέας από το ζωμό, αφήνοντάς το να κρυώσει εντελώς.

Βάζουμε τα λαχανικά που χρησιμοποιήθηκαν για τον ζωμό σε μια κανάτα, προσθέσουμε τον τόνο, τις αντσούγιες, την  κάπαρη και τα αυγά και τα χτυπάμε με ένα μπλέντερ, προσθέτοντας σταδιακά τη μαγιονέζα.

Όταν το κρέας είναι κρύο, το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, τις βάζουμε σε ένα πιάτο και από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα. 
 

Πηγή φωτογραφίας: www.ricettedalmondo.it