Η πιο ζουμερή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020

Φτιάχνουμε την πιο νόστιμη γαλοπούλα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Υλικά

1 γαλοπούλα

300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

250-500 γρ. κάστανα

1/2 φλ. ρύζι καρολίνα

1 κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 ποτήρι λευκό κρασί

15 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

10 αποξηραμένα βερίκοκα

Σταφίδες

Μαϊντανό

Εκτέλεση 

Σοτάρουμε με ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον κιμά και τον σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα κάστανα και το ρύζι. Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα και την αλατίζουμε. 

Τη γεμίζουμε και κλείνουμε την κοιλιά της με οδοντογλυφίδες και στη συνέχεια δένουμε με σπάγκο τα μπούτια σταυρωτά. Την τοποθετούμε σε ταψί και γύρω γύρω βάζουμε πατάτες.  Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο αφήνοντας κενό επάνω από τη γαλοπούλα για να κυκλοφορεί αέρας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. 

Ψήνουμε στους 200°C υπολογίζοντας 1 ώρα για κάθε 1 κιλό γαλοπούλας, αλείφοντάς την κάθε τόσο με τα ζουμάκια που βγάζει. Σερβίρουμε με πατάτες και τα αποξηραμένα φρούτα.