COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Κλασική, αυθεντική ιταλική focaccia με πατάτα και δενδρολίβανο


12 Ιανουαρίου 2021

Κλασική, αυθεντική ιταλική focaccia με πατάτα και δενδρολίβανο

Η Focaccia είναι ένα είδος επίπεδου ιταλικού ψωμιού που λατρεύεται σε όλο τον κόσμο. Με απλά υλικά και λίγη υπομονή, έχετε την πιο αφράτη και νόστιμη Focaccia ακριβώς σαν αυτή που τρώμε στην Ιταλία

Υλικά 

300 γραμμάρια αλεύρι 00

200 γραμμάρια πατάτες

140 ml ζεστό νερό

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

7 γραμμάρια μαγιά

20 γραμμάρια ελαιόλαδο 

Δενδρολίβανο 

Αλάτι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο ελαφρά αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε, τος ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ένα πουρέ πατάτας. 

Προσθέτουμε το αλεύρι, τον πουρέ πατάτας, το μέλι, τη μαγιά, τα 20 γρ. λάδι και το ζεστό νερό σε ένα μπολ. Ζυμώνουμε έντονα για τουλάχιστον 15 λεπτά έως ότου το μείγμα γίνει μαλακό. Του δίνουμε το σχήμα μιας μπάλας, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες.

Μετά από αυτό το διάστημα, ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια και την βάζουμε σε ένα ταψί/ Κάνουμε μερικές κοιλότητες στην επιφάνεια με τα δάχτυλά μας και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με λίγο νερό και λάδι. Τέλος ρίχνουμε λίγο δεντρολίβανο και αλάτι. 

Καλύπτουμε με ένα πανί και αφήνουμε  για άλλα 20 λεπτά. Στη συνέχεια ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά και μετά μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.