COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Φοκάτσα παντζαριού: Το πιο ονομαστό street food της Ιταλίας


27 Ιανουαρίου 2021

Φοκάτσα παντζαριού: Το πιο ονομαστό street food της Ιταλίας

Φοκάτσα (Focaccia- πληθυντικός focacce) ονομάζουν οι Ιταλοί εκείνα τα υπέροχα αρτοσκευάσµατα, που φτιάχνουν µε τη ζύμη του ψωμιού, ανοίγοντάς την λεπτή-λεπτή.

Μια φοκάτσα µπορεί να έχει σχήµα στρογγυλό και φαρδύ, αλλά και τετράγωνο ή παραλληλόγραµµο και να είναι µεγάλη ή µικρούλα. Το μόνο σίγουρο είναι πως είναι πεντανόστιμη. 

Υλικά

600 γραμμάρια αλεύρι 

250 γρ. παντζάρια (προμαγειρεμένα)

200 ml γάλα (ή νερό)

40 ml ελαιόλαδο 

40 γραμμάρια μαλακό βούτυρο 

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

10 γρ. μαγιά (φρέσκια)

10 γρ. αλάτι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα παντζάρια σε κομμάτια και στη συνέχει τα χτυπάμε στο μίξερ, μέχρι να αποκτήσουμε έναν πουρέ. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τον πουρέ παντζαριού, προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και λάδι και ανακατεύουμε. 

Διαλύουμε λίγο γάλα με τη μαγιά και τη ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός μίξερ με γάντζο και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα. Θέλουμε να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη, η οποία να είναι κολλημένη στο άγκιστρο.

Σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε το βούτυρο, σε κομμάτια, λίγο κάθε φορά, δίνοντας έτσι στη ζύμη τη δυνατότητα να το απορροφήσει πλήρως. Μόνο στο τέλος της διαδικασίας προσθέτουμε το αλάτι και δουλεύουμε ξανά τη ζύμη. 

Ύστερα δίνουμε στη ζύμη σας ένα σφαιρικό σχήμα και την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για περίπου 3 ώρες. Όταν περάσει ο χρόνος μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψί και την απλώνουμε με τα χέρια μας, χωρίς να πιέσουμε πάρα πολύ. Την αφήνουμε για άλλα για άλλα 45 λεπτά.

Δημιουργούμε λακκάκια με τα δάχτυλα μας, πασπαλίζουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε στον φούρνο στους 220 βαθμούς για 20 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και γυαλίζουμε την επιφάνεια βουρτσίζοντας την αμέσως με περισσότερο λάδι.

Πηγή φωτογραφίας: https://www.ricettedalmondo.it/

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.