COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Μοναδικό χοιρινό κότσι με μαύρη μπίρα και πατάτες


JTeam

23 Φεβρουαρίου 2022

Μοναδικό χοιρινό κότσι με μαύρη μπίρα και πατάτες
www.soniaperonaci.it
Αν δεν έχετε σκεφτεί τι θα μπορούσατε να φτιάξετε για τη σημερινή ημέρα που είναι Τσικνοπέμπτη, σας προτείνουμε την πιο νόστιμη συνταγή.

Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της Δεύτερης Εβδομάδας του Τριωδίου και στα παλιότερα χρόνια ήταν η τελευταία εβδομάδα που οι άνθρωποι έτρωγαν κρέας πριν ξεκινήσει η νηστεία. Έτσι, επιβαλλόταν σε κάθε σπίτι εκείνη την ημέρα να μαγειρευόταν κρέας.

Αν λοιπόν δεν βγείτε έξω να τσικνίσετε και μείνετε σπίτι, η παρακάτω συνταγή θα σας λύσει τα χέρια και θα σας εντυπωσιάσει.

Υλικά

Για τη μαρινάδα

4 χοιρινά κότσια

1,5 l μαύρη μπίρα

3 κλωνάρια δεντρολίβανο

6 κλωνάρια θυμάρι

Φασκόμηλο

2 φύλλα δάφνης

3 γαρύφαλλα

3 σκελίδες σκόρδο

Αλάτι, πιπέρι

Για το μαγείρεμα

1 l ζωμός κρέατος

1,5 l μαύρη μπίρα

200 γρ. κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

100 γρ σέλινο

200 γρ δεντρολίβανο

3 κλωνάρια θυμάρι

5 κλωνάρια δάφνη

Ελαιόλαδο

Για τις πατάτες

1,5 κιλό πατάτες

2 κλωνάρια δεντρολίβανο

Αλάτι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα κότσια σε ένα δοχείο με αεροστεγές καπάκι μαζί με την μπίρα και όλα τα υλικά μαριναρίσματος. Βάζουμε το δοχείο στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα βράδυ ή τουλάχιστον 12 ώρες.

Την επόμενη μέρα, στραγγίζουμε τα κότσια και αφαιρούμε τη μαρινάδα. Σε ένα αρκετά μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε. Τοποθετούμε μέσα τα κότσια και τα ροδίζουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές, αλατοπιπερώνουμε.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το σέλινο και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Σοτάρουμε ξανά τα υλικά για 5 λεπτά και μετά ανακατεύουμε με 500 γραμμάρια μπίρας. Αφήνουμε πάλι να πάρει βράση, προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τη δάφνη και το σκόρδο ψιλοκομμένο.

Μαγειρεύουμε για τουλάχιστον 2 ώρες σκεπάζοντας με το καπάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας εναλλάξ ζωμό και μπύρα. Κατά το μαγείρεμα, φροντίζουμε να γυρίζουμε το κρέας αρκετές φορές. Μετά τις 2 ώρες που υποδεικνύονται, παίρνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα το περιεχόμενο του τηγανιού. Ψήνουμε στον φούρνο στους 190°C για 30 λεπτά περίπου, πασπαλίζοντας κάθε 5/10 λεπτά με το υγρό ψησίματος.

Ετοιμάζουμε τις πατάτες: Βράζουμε σε μια κατσαρόλα άφθονο αλατισμένο νερό. Πλένουμε τις πατάτες και τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις βράζουμε. Μόλις πάρουν βράση, τις στραγγίζουμε, τις βάζουμε σε ένα ταψί και ρίχνουμε μπόλικο λάδι και δεντρολίβανο. Τις ψήνουμε στον φούρνο στους 200°C για 45 λεπτά περίπου.

Όταν ψηθούν και ροδίσουν οι πατάτες, τις βγάζουμε από το φούρνο, αλατίζουμε και τις σερβίρουμε ως συνοδευτικό στο κρέας. Αφαιρούμε απαλά τα κότσια από το ταψί από το και σερβίρουμε με τις πατάτες!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.