COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Φτιάχνουμε την τέλεια cotoletta alla milanese


JTeam

28 Φεβρουαρίου 2022

Φτιάχνουμε την τέλεια cotoletta alla milanese
zenzeroincucina.com
Μια ιταλική συνταγή με ιστορία.

Μία από τις πιο δημοφιλείς και ιστορικές ιταλικές συνταγές, είναι η Cotoletta alla Milanese. Μία συνταγή της Λομβαρδίας, με ιστορία σχεδόν μίας χιλιετίας.

Η πρώτη αναφορά της κοτολέτας βρέθηκε καταγεγραμμένη σε κείμενα του 1148, που αναφέρονται στα lombulos cum panitio, δηλαδή μπριζόλες πανέ ή αλλιώς κοτολέτες πανέ. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές οι κοσμικοί άρχοντες της εκκλησίας του Μιλάνου, σέρβιραν το συγκεκριμένο φαγητό την ημέρα της γιορτής του San Satiro.

Όμως οι Αυστριακοί, κατά την εποχή που η Λομβαρδία αποτελούσε μέρος της αυτοκρατορίας τους ισχυρίζονταν ότι η προέλευση αυτής της ιδέας είχε ρίζες στο σνίτσελ Βιενουά και όχι στην μιλανέζικη κοτολέτα, αλλά οι ιστορικές αποδείξεις είναι αντικειμενικά εναντίον τους.

Όποια και εάν είναι η αλήθεια, ένα είναι σίγουρο: η cotoletta alla milanese είναι πεντανόστιμη.

Υλικά

2 μοσχαρίσιες μπριζόλες γάλακτος (λεπτά κομμένες, με το μισό κόκκαλο)

Τριμμένη φρυγανιά

Δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη

100 γρ βούτυρο (ή λάδι)

2 αυγά

Αλεύρι

Αλάτι

Θυμάρι

Σκόρδο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις μοσχαρίσιες μπριζόλες από το περιττό λίπος, τις σκεπάζουμε με λαδόκολλα και τις χτυπάμε ελαφρά με ένα σφυρί.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δημητριακά με τη φρυγανιά. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι. Αλευρώνουμε, τις μπριζόλες στη συνέχεια τις περνάμε από το αυγό και μετά από το μείγμα με τα δημητριακά και τη φρυγανιά.

Τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τις βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου. Αν θέλετε πιο σταθερό πανάρισμα, αφού ξεκουραστούν στο ψυγείο, τις ξαναπερνάτε από το αυγό και μετά από την τριμμένη φρυγανιά και τις αφήνουμε στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ροδίζουμε το βούτυρο (αλλιώς το λάδι) με μια σκελίδα σκόρδο χωρίς τη φλούδα και το φρέσκο ​​θυμάρι. Όταν ροδίσει καλά, προσθέτουμε τις μπριζόλες και τις μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 με 6 λεπτά ανά πλευρά. Προφανώς, αν είναι πιο λεπτές, αρκούν 3 λεπτά ανά πλευρά. Μόλις ψηθούν, τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα δευτερόλεπτα και απολαμβάνουμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.