Το σημερινό φαγητό είναι ζουμερό και λαχταριστό, μια πραγματική απόλαυση για τον ουρανίσκο. Η σάλτσα είναι πλούσια σε σκόρδο, ξύδι και αλάτι, αλλά γεννήθηκε στην πραγματικότητα ως συντηρητικό, γιατί κάποτε δεν υπήρχαν ψυγεία και χρειάζονταν φυσικά μέσα για τη διατήρηση των άφθονων αλιευμάτων.
Λοιπόν, σας διαβεβαιώνουμε ότι αν το ετοιμάσετε έτσι, το χταπόδι θα εξαφανιστεί σε λίγες μπουκιές, γιατί είναι πραγματικά πεντανόστιμο.
Υλικά
Για το χταπόδι
1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο
1 κρεμμύδι
4 γαρύφαλλα
1 καρότο
1σέλινο
1 φύλλο δάφνης
Για τη σάλτσα
2 έως 6 σκελίδες σκόρδο
½ καυτερή πιπεριά
40 γρ. αποξηραμένες ντομάτες σε λάδι
20 γρ. κάπαρη σε ξύδι
500 γρ. πελτέ ντομάτας
40 ml ελαιόλαδο
20 ml ξύδι από λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Αλάτι
Εκτέλεση
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με τρία τέταρτα με νερό και την αφήνουμε να πάρει μια βράση. Κρατώντας το χταπόδι από το κεφάλι, βυθίζουμε τα πλοκάμια 5/6 φορές, περιμένοντας 10 δευτερόλεπτα κάθε φορά. Ύστερα βυθίζουμε τελείως το χταπόδι στο νερό και προσθέτουμε τη δάφνη, το σέλινο, το καρότο και το κρεμμύδι στο οποίο έχουμε κολλήσει τα γαρίφαλα. Μαγειρεύουμε το χταπόδι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα.
Για τη σάλτσα: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι, τα ψιλοκομμένα σκόρδα, την κόκκινη πιπεριά, τη λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη και την κάπαρη. Όταν το χταπόδι βράσει το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Το βάζουμε σε ένα τηγάνι προσθέτοντας τη σάλτσα με τα σκόρδα, τον πελτέ ντομάτας, το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά και σερβίρουμε το χταπόδι ζεστό.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.