COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Σπιτικό ψωμί κολοκύθας


JTeam

25 Σεπτεμβρίου 2022

Σπιτικό ψωμί κολοκύθας
https://www.fattoincasadabenedetta.it/
Η σημερινή συνταγή περιέχει όλα τα χρώματα και τις μυρωδιές του φθινοπώρου.

Το μυρωδάτο σπιτικό ψωμί κολοκύθας είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να γιορτάσετε την άφιξη του φθινοπώρου. Όπως πάντα, η διαδικασία είναι γρήγορη και τα υλικά είναι απλά και άμεσα διαθέσιμα.

Ένα μυρωδάτο, απαλό και χρυσαφένιο ψωμί κολοκύθας χάρη στον κουρκουμά που κάνει τη ζύμη έντονη κίτρινη.

Το μυστικό είναι να δέσετε με ένα κορδόνι τα ρολά της ζύμης ώστε να σχηματιστούν σφήνες που στο τέλος θα κάνουν το ψωμί να μοιάζει με μικρές κολοκύθες.

Υλικά

600 γρ αλεύρι

300 γρ κολοκύθα βρασμένη

250 ml γάλα

50 ml ελαιόλαδο

30 γρ ζάχαρη

10 γρ αλάτι

1 αυγό

25 γρ μαγιά μπύρας

20 γρ κουρκουμάς

1 κρόκος αυγού για να βουρτσίσουμε

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια, τη βάζουμε να βράσει και την πολτοποιούμε με ένα πιρούνι για να γίνει πουρές. Ζεσταίνουμε το γάλα και, στο μεταξύ, ρίχνουμε το αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας. Στο κέντρο βάζουμε την κολοκύθα, το χλιαρό γάλα, το ελαιόλαδο, το αυγό, τη ζάχαρη και τη μαγιά.

Αρχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη παίρνοντας σιγά σιγά από τις άκρες και προσθέτουμε επίσης κουρκουμά και αλάτι. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας αλεύρι μέχρι η ζύμη να σταματήσει να κολλάει στα δάχτυλα και να γίνει λεία και ελαστική.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και ένα πανί. Την αφήνουμε να φουσκώσει για τρεις ώρες σε ζεστό μέρος.

Όταν η ζύμη έχει διπλασιάσει τον όγκο της, λαδώνουμε τα χέρια μας και ξαναρχίζουμε να τη δουλεύουμε για λίγα λεπτά, σχηματίζοντας μπαλάκια περίπου 150-200 γραμμαρίων.

Παίρνουμε λίγο σπάγκο και δένουμε απαλά τις μπάλες κάνοντας τουλάχιστον τέσσερις στροφές για να σχηματιστούν σφήνες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Αλείφουμε όλα τα ρολά με τον κρόκο αυγού και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα στον φούρνο που είναι σβηστός αλλά με αναμμένο το φως. Στο τέλος του δεύτερου φουσκώματος βγάζουμε το ταψί, ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180° C μετά το βάζουμε το ταψί πάλι στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Το κολοκυθόψωμο μας είναι έτοιμο. Δεν έχουμε παρά να κόψουμε, να αφαιρέσουμε το κορδόνι και να το απολαύσουμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.