COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Το μυστικό για να μειώσετε τον χρόνο μουλιάσματος των οσπρίων


JTeam

18 Νοεμβρίου 2022

Το μυστικό για να μειώσετε τον χρόνο μουλιάσματος των οσπρίων
pexels
Τα όσπρια είναι ένα από τα πιο πολύτιμα τρόφιμα που μας δίνει η φύση: νόστιμα και πλούσια σε ευεργετικές ουσίες όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα.

Με τα όσπρια μπορείτε να ετοιμάσετε πολλές συνταγές, από σούπες μέχρι ένα νόστιμο πιάτο ζυμαρικών. Όμως για ευκολία χρησιμοποιούμε συχνά κονσέρβες ή ήδη μαγειρεμένα ή κατεψυγμένα. Παρόλα αυτά ας το παραδεχτούμε: τα αποξηραμένα όσπρια έχουν πιο καλή γεύση. Αλλά υπάρχει ένα εμπόδιο και αυτό είναι το μούλιασμα. Συγκεκριμένα είναι απαραίτητο να αφήσουμε τα αποξηραμένα όσπρια να μουλιάσουν για αρκετή ώρα, τουλάχιστον 12 ώρες.

Τι γίνεται όμως εάν ξεχάσετε να τα μουλιάσετε ή δεν υπάρχει αρκετός χρόνος; Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί το πρόβλημα λύνεται με τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων.

Ας δούμε λοιπόν πώς θα μειώσετε τον χρόνο μουλιάσματος των οσπρίων με τη βοήθεια των μικροκυμάτων.

Καταρχάς βάζουμε τα αποξηραμένα όσπρια σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Στη συνέχεια προσθέτουμε άφθονο νερό στο μπολ και το αφήνουμ στον φούρνο μικροκυμάτων στη μέγιστη ισχύ για 10 λεπτά. Ύστερα βγάζουμε το μπολ από τα μικροκυμάτα και αφήνουμε τα όσπρια να κρυώσουν εντελώς στο νερό τους. Θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα, το πολύ περίπου σαράντα λεπτά.

Μετά από αυτό το διάστημα, τα στραγγίζουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε άφθονο καθαρό νερό και τα μαγειρεύουμε, μαζί με μια σκελίδα σκόρδο και δεντρολίβανο. Προσθέτουμε επίσης μια πρέζα μαγειρική σόδα, η οποία βοηθά τα όσπρια να γίνουν μαλακά και πιο εύπεπτα. Τέλος τα αλατίζουμε όταν είναι σχεδόν έτοιμα.

Δοκιμάστε και εσείς το «κόλπο» του φούρνου μικροκυμάτων και μετά πείτε μας πώς πήγε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.