
Με τα Χριστούγεννα προ των πυλών η αγωνία για την προετοιμασία των εδεσμάτων μεταφέρεται σιγά σιγά στην κουζίνα, με τους μάγειρες του σπιτιού να θέλουν να βάλουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους. Οι κατσαρόλες, τα τηγάνια και όλα τα υπόλοιπα μαγειρικά σκεύη είναι πανέτοιμα και περιμένουν τις εντολές του σπιτονοικοκύρη για να ξεκινήσουν να μαγειρεύουν όλα αυτά τα πεντανόστιμα χριστουγεννιάτικα φαγητά. Την ημέρα των Χριστουγέννων το φαγητό είναι ο πρωταγωνιστής, ο βασιλιάς της βραδιάς.
Όπως λοιπόν κάθε χρόνο, έτσι και φέτος κάνεις την ερώτηση κόλαφο «Τι θέλετε να μαγειρέψω τα Χριστούγεννα;» Και ενώ η απάντηση είναι κάθε φορά γνωστή «Φτιάξε ό,τι θέλεις», φέτος δεν ήταν η ίδια. Φέτος όλοι θέλουν ένα φαγητό που να είναι λίγο διαφορετικό. Μα λίγα λόγια κανείς δεν θέλει να φάει τη συνηθισμένη γαλοπούλα που φτιάχνεις κάθε χρόνο.
Και τότε είναι που θέλεις να φωνάξεις, αλλά μάχεσαι τη φλόγα που φουντώνει μέσα σου και απλά αλλάζεις σχέδια και λες ένα ξερό «καλά», γνωρίζοντας όμως ότι δεν έχεις την παραμικρή ιδέα για το τι θα ετοιμάσεις. Όμως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές σου έρχεται στο μυαλό μια παλιά συνταγή που έφτιαχνε η μαμά σου με κοτόπουλο. Όχι όμως με οποιοδήποτε κοτόπουλο…Είναι σαν να την ακούς να σου λέει «Να επιλέγεις πάντα κοτόπουλα Αγγελάκης.»
Και δεν είχε άδικο αφού τα συγκεκριμένα κοτόπουλα, και κυρίως το Ελαιοπουλάκι® είναι ένα μοναδικό κοτόπουλο καθώς εκτρέφεται, στις ιδιόκτητες φάρμες Αγγελάκης στην Εύβοια, με 100% φυτικές τροφές, με πρωταγωνιστή το καλαμπόκι και το αγνό ελαιόλαδο, που συμβάλλουν στη μοναδική γεύση και την αδιαμφισβήτητη ποιότητά του.
Εκτός από την εξαιρετική γεύση που το διακρίνει, το κρέας του αποτελεί πηγή σεληνίου, ένα ιχνοστοιχείο με ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας, αλλά επίσης είναι πλούσιο σε Βιταμίνη Β3 και Βιταμίνη Β6, που μεταξύ άλλων, θωρακίζει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Το Ελαιοπουλάκι χάρη στην μοναδική γεύση και ζουμερή υφή του αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει η κατανάλωση του, αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο στο καθημερινό μας τραπέζι όσο και τις ημέρες των γιορτών.
Έτσι λοιπόν η συνταγή της μαμάς σου μαζί με το κοτόπουλο Αγγελάκης ήρθαν σαν μάννα εξ ουρανού για να σώσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Και μην ξεχνάς δεν υπάρχει σωστή και λάθος συνταγή. Υπάρχουν απλά συνταγές και φαγητά που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. Και μια τέτοια θα φτιάξουμε φέτος:
Γιορτινό κοτόπουλο γεμιστό με συκωτάκια και σάλτσα gravy

Συστατικά:
1 κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι® Αγγελάκης
Για τη μαρινάδα:
- 200 ml χυμό πορτοκάλι
- 3 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
- 2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση
- 1 κ.γ. πιπέρι κόκκους
- 2-3 μπαχάρι κόκκους
- 1 κ.σ ζάχαρη καστανή
- δενδρολίβανο φρέσκο
- θυμάρι φρέσκο
- νερό κρύο
- Για την επάλειψη:
- 2 κ.σ. μέλι
- 50 γρ. βούτυρο
- 2 κ.σ. γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γ. μουστάρδα σκόνη ή 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
- ½ κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
Για τη γέμιση:
- 250 γρ. εντόσθια κοτόπουλου Αγγελάκης
- 50 γρ. φρούτα ξερά
- 4 κάστανα βρασμένα
- 1 κ.σ. κουκουνάρι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 θυμάρι κλωναράκι
- 2-3 μπαχάρι κόκκους
- 1 μικρό κανέλα ξυλάκι
- 1 κ.γ. δενδρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 50 ml χυμό πορτοκάλι
- 30 ml κονιάκ
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
Για τη σάλτσα gravy:
- 300-350 ml ζωμό κοτόπουλου
- 1 κ.γ. κόρν φλάουρ
- 20 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
- 2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
- 50 γρ. χυμό πορτοκάλι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
Εκτέλεση:
Η μαρινάδα:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα το κοτόπουλο συμπληρώνοντας με όσο κρύο νερό χρειάζεται ώστε να καλυφθεί.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για 8 ώρες.
- Κατόπιν βγάζουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε, εξωτερικά, με απορροφητικό χαρτί και το αλατοπιπερώνουμε στο εσωτερικό του.
Η γέμιση:
- Στο πολυμηχάνημα (multi) ψιλοκόβουμε τα κάστανα και τα ξερά φρούτα και τα βάζουμε σε ένα μπολάκι.
- Επίσης, ψιλοκόβουμε και κάνουμε σαν κιμά τα συκωτάκια.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα συκωτάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο για 2-3’.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, το κονιάκ, το χυμό και μαγειρεύουμε για 5’.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα ξερά φρούτα, τα κάστανα και το κουκουνάρι.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και αφαιρούμε τα μπαχαρικά, το θυμάρι και το δαφνόφυλλο.
- Γεμίζουμε και δένουμε το κοτόπουλο με σπάγκο.
Η κρούστα:
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι να ζεσταθεί, σε χαμηλή φωτιά, αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο, τη μουστάρδα, το μείγμα μπαχαρικών, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
Το ψήσιμο:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
- Σε ένα ταψί τοποθετούμε το κοτόπουλο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο, το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 15’.
- Κατόπιν χρησιμοποιώντας 2-3 κλαράκια δενδρολίβανου σαν πινέλο το αλείφουμε με το μείγμα επάλειψης, διαδικασία που επαναλαμβάνουμε ανά 20’ και για όσο ψήνεται το κοτόπουλο, περίπου 1.40’.
Η σάλτσα gravy:
- Μαζεύουμε τα υγρά που έχει βγάλει το κοτόπουλο στο ταψί, τα «περνάμε» από σίτα και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι.
- Διαλύουμε το κόρν φλάουρ στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με όλα τα υπόλοιπα υλικά, σιγοβράζοντάς μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη ζεστή σάλτσα.
Bρείτε κι άλλες γιορτινές συνταγές, και όχι μόνο, με κοτόπουλα Αγγελάκης και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.