COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Μενού Χριστουγέννων: Οι πιο εύκολες συνταγές για το τέλειο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι


JTeam

20 Δεκεμβρίου 2022

Μενού Χριστουγέννων: Οι πιο εύκολες συνταγές για το τέλειο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
pexels
Ετοιμάστε για τους καλεσμένους σας το νοστιμότερο εορταστικό τραπέζι που γεύτηκαν ποτέ.

Αναρωτιέστε τι να μαγειρέψετε για το τραπέζι των Χριστουγέννων ώστε να αφήσετε ικανοποιημένους όλους τους καλεσμένους σας; Μην ανησυχείτε. Σας έχουμε ετοιμάσει ένα υπέροχο μενού που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

Χριστουγεννιάτικες συνταγές- Ορεκτικό

Η συμβουλή μας είναι να ξεκινήσετε με καναπεδάκια που είναι πολύ απλά στην παρασκευή τους όπως αυτά με κολοκυθάκια και γαρίδες ή με κολοκυθάκια, ντομάτα και μοτσαρέλα.

Χριστουγεννιάτικες συνταγές – Πρώτο πιάτο

Συνήθως τα πρώτα πιάτα μπορούν να παρασκευαστούν και την προηγούμενη μέρα και απλά να ψηθούν την ημέρα των Χριστουγέννων. Μια πρωτότυπη ιδέα είναι τα κανελόνια με σπανάκι και ρικότα.

Χριστουγεννιάτικες συνταγές –Κυρίως πιάτο

Αν και τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι τα γλυκά των Χριστουγέννων, τότε δεν χωράει αμφιβολία ότι η γεμιστή γαλοπούλα είναι η νούμερο ένα επιλογή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Χριστουγεννιάτικες συνταγές – Επιδόρπιο

Η εύρεση του καλύτερου γλυκού για το γεύμα των Χριστουγέννων είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Γιατί εκτός από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες μπορεί να θελήσετε να ετοιμάσετε και κάποιο άλλο γλυκό. Εμείς σας προτείνουμε Χριστουγεννιάτικα δέντρα μαρέγκας.

Ας δούμε παρακάτω τις συνταγές.

Καναπεδάκια με γαρίδες και κολοκυθάκια

Jenny.Gr
www.ricettedellanonna.net

Υλικά

Σπιτικό ψωμί

2 μέτρια κολοκυθάκια

Γαρίδες

Λάδι

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε τις φέτες στον φούρνο για λίγα λεπτά στους 140/160 °C και ροσέχουμε να μην καούν. Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε είδος ψωμιού: μπαγκέτα, σπιτικό ή ακόμα και ψωμί του τοστ.

Ταυτόχρονα πλένουμε και κόβουμε τα κολοκυθάκια σε κύβους και ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες, αν δεν τις έχουμε ήδη αγοράσει ξεφλουδισμένες. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια για περίπου δέκα λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τρία λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε και τις γαρίδες. Αλατοπιπερώνουμε και τελειώνουμε το μαγείρεμα.

Βγάζουμε τις φέτες ψωμιού από τον φούρνο και με τη βοήθεια ενός κουταλιού φτιάχνουμε τα καναπεδάκια με γαρίδες και κολοκυθάκια. Συμπληρώστε με λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού.

Κανελόνια γεμιστά με ρικότα και σπανάκι

Jenny.Gr
www.ricettedellanonna.net

Υλικά

12 φύλλα έτοιμα για κανελόνια

400 γρ φρέσκια αγελαδινή ρικότα

500 γρ σπανάκι

50 γρ τυρί παρμεζάνα + παραπάνω για το μαγείρεμα

500 ml σάλτσα ντομάτας

Αλάτι

Ελαιόλαδο

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το σπανάκι, το ξεπλένουμε καλά και το βράζουμε σε λίγο βραστό νερό για λίγα λεπτά. Το στραγγίζουμε, το στύβουμε και το ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι.

Βράζουμε τα κανελόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει με την προσθήκη μιας κουταλιάς λάδι για περίπου δύο λεπτά το καθένα. Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε να κρυώσουν σε κρύο νερό και τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ρικότα , το ψιλοκομμένο σπανάκι και την τριμμένη παρμεζάνα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε όλα καλά.

Παίρνουμε ένα κανελόνι και βάζουμε λίγη γέμιση, αφήνοντας λίγα εκατοστά ελεύθερα για να μην βγει όταν τυλίγουμε τα κανελόνια. Τυλίγουμε σε ρολό και σχηματίζουμε τα κανελόνια. Συνεχίζουμε για όλα τα φύλλα, τελειώνοντας τη γέμιση.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε δύο κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας. Μαγειρεύουμε με το καπάκι για περίπου 25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Βάζουμε τα κανελόνια σε λαδωμένο ταψί, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα πασπαλίζουμε με μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον φούρνο για 35 λεπτά.

Γεμιστή γαλοπούλα στον φούρνο

Jenny.Gr
unsplash

Υλικά

1 γαλοπούλα300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

250-500 γρ. κάστανα

1/2 φλ. ρύζι καρολίνα

1 κρεμμύδι2 σκελίδες σκόρδο

1 ποτήρι λευκό κρασί

15 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

10 αποξηραμένα βερίκοκα

Σταφίδες

Μαϊντανό

Εκτέλεση

Σοτάρουμε με ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον κιμά και τον σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα κάστανα και το ρύζι. Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα και την αλατίζουμε.

Τη γεμίζουμε και κλείνουμε την κοιλιά της με οδοντογλυφίδες και στη συνέχεια δένουμε με σπάγκο τα μπούτια σταυρωτά. Την τοποθετούμε σε ταψί και γύρω γύρω βάζουμε πατάτες. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο αφήνοντας κενό επάνω από τη γαλοπούλα για να κυκλοφορεί αέρας κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Ψήνουμε στους 200°C υπολογίζοντας 1 ώρα για κάθε 1 κιλό γαλοπούλας, αλείφοντάς την κάθε τόσο με τα ζουμάκια που βγάζει. Σερβίρουμε με πατάτες και τα αποξηραμένα φρούτα.

Χριστουγεννιάτικα δέντρα μαρέγκας

Jenny.Gr
www.ricettedellanonna.net

Υλικά

2 ασπράδια αυγών (60 γρ.)

60 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη

60 γρ ζάχαρη άχνη

Πράσινη σκόνη χρωστικής τροφίμων

Χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη για να διακοσμήσετε γλυκά

Εκτέλεση

Ανάβουμε το φούρνο στους 85-95 °C. Ανακατεύουμε τα 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη με περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού χρωστική τροφίμων. Χτυπάμε με ηλεκτρικό σύρμα το ασπράδι προσθέτοντας τη χρωματιστή ζάχαρη σε 3 στάδια: Πρέπει να πάρουμε μια ωραία παχύρρευστη μαρέγκα. Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη, την προσθέτουμε στη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά, από κάτω προς τα πάνω, με μια σπάτουλα.

Μεταφέρουμε τα πάντα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και φτιάχνουμε τα δεντράκια από μαρέγκα. Στολίζουμε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα με τη χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο.

Το μαγείρεμα της μαρέγκας πρέπει γενικά να τηρεί δύο βασικούς παράγοντες, οι οποίοι να συνδυάζονται για να επιτευχθεί ένα ακριβές αποτέλεσμα:

Η θερμοκρασία δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνά τους 100 βαθμούς. Η υπερβολική ζέστη θα στεγνώσει τη μαρέγκα πολύ γρήγορα, οδηγώντας την σε κάψιμο

Ο φούρνος πρέπει να είναι πάντα στατικός.

Μπορείτε να αφήσετε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα να κρυώσουν στον κλειστό φούρνο: έτσι θα στεγνώσουν καλύτερα. Μόλις κρυώσουν, μεταφέρετέ τα σε ένα ωραίο πιάτο σερβιρίσματος, ίσως με διακοσμητικά, και σερβίρετέ τα στους καλεσμένους σας που σίγουρα θα εκτιμήσουν το χρώμα, την ωραία εμφάνιση και την καλαισθησία τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.