COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Η πιο ζουμερή Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με σάλτσα  Cranberry


JTeam

24 Δεκεμβρίου 2022

Η πιο ζουμερή Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με σάλτσα  Cranberry
unsplash
Εορταστική συνταγή για ζουμερή γαλοπούλα στον φούρνο.

Δεν χωράει αμφιβολία πως η γαλοπούλα είναι η νούμερο ένα επιλογή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Γι αυτό και σήμερα σας έχουμε την πιο νόστιμη γαλοπούλα. Για να εντυπωσιάσετε φίλους και συγγενείς δεν έχετε παρά να τη φτιάξετε.

Υλικά

Για τη γαλοπούλα

1 μεγάλη γαλοπούλα περίπου 5 κιλά

230 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

3 κουταλιές της σούπας θυμάρι ψιλοκομμένο

3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 λίτρο ζωμό κότας

1/2 λίτρο λευκό κρασί

Ξύσμα ενός λεμονιού

3-4 λεμόνια

2-3 κρεμμύδια

Για τη σάλτσα Cranberry

220 γρ ζάχαρη

250 ml νερό

350 γρ. cranberries

Χυμό και τριμμένο ξύσμα από ένα πορτοκάλι\

Jenny.Gr
unsplash

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε τον ζωμό κότας σε χαμηλή φωτιά μαζί με το κρασί και τη μισή ποσότητα βουτύρου που αναγράφεται. Ελέγχουμε αν η γαλοπούλα είναι καθαρή από φτερά και, αν υπάρχουν ακόμα φτερά, τα καίμε με έναν αναπτήρα (προσοχή κάντε το σε καλά αεριζόμενο μέρος γιατί η μυρωδιά των καμένων φτερών δεν είναι πολύ ευχάριστη) και στη συνέχεια πλένουμε τη γαλοπούλα στον νεροχύτη με κρύο νερό, στεγνώνοντάς τη προσεκτικά με μια πετσέτα.

Ανακατεύουμε το υπόλοιπο βούτυρο με το θυμάρι, τον μαϊντανό (αν προτιμάτε δεντρολίβανο και φασκόμηλο) και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση. Κρατάμε δύο κουταλιές της σούπας από το μείγμα για να τις χρησιμοποιήσουμε αργότερα όταν φτιάχνουμε τη σάλτσα.

Με ό,τι απομένει από το μείγμα βουτύρου και μπαχαρικών το απλώνουμε στο κρέας από το λαιμό μέχρι το στήθος και τα μπούτια. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα λεμόνια και τα κρεμμύδια -προηγουμένως κομμένα σε 4 φέτες και το βούτυρο με τα μπαχαρικά.

Γεμίζουμε γενναιόδωρα τη γαλοπούλα και από τις δύο κοιλότητες με αυτή τη γέμιση, προσέχοντας να μην παραγεμίσει. Για να κλείσουμε τη γαλοπούλα ανασηκώνουμε το δέρμα και το στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες για να μην ξεφύγει η γέμιση κατά το μαγείρεμα. Εάν το δέρμα δεν επαρκεί, δέστε τους μηρούς με τη βοήθεια σπάγγου. Διπλώστε τα φτερά κάτω από τη γαλοπούλα.

Τοποθετούμε το στήθος γαλοπούλας προς τα πάνω σε ένα ταψί και μαγειρεύουμε στον φούρνο για 20 λεπτά. Μετά από αυτή την ώρα, βγάζουμε τη γαλοπούλα από τον φούρνο και αλείφουμε την επιφάνεια με το προηγουμένως προετοιμασμένο μείγμα ζωμού, κρασιού και βουτύρου (δείτε την αρχή της συνταγής).

Στη συνέχεια, φέρνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και μόνο μετά τοποθετούμε ξανά τη γαλοπούλα και την αφήνουμε να ψηθεί για δύο ώρες ανάλογα με το μέγεθος (μπορεί να χρειαστεί και λίγο περισσότερη ώρα). Θυμηθείτε να ψεκάζετε πάντα τη γαλοπούλα με το ίδιο μείγμα, σε διαστήματα μισής ώρας. Αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα της γαλοπούλας καίγεται, σκεπάστε το με λίγο αλουμινόχαρτο.

Όταν είναι έτοιμη η γαλοπούλα τη βγάζουμε από τον φούρνο και τη μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος, χωρίς να πετάξουμε τη σάλτσα που δημιουργήθηκε κατά το ψήσιμο. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 20-30 λεπτά.

Για τη σάλτσα Cranberry

Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα cranberry, βάζουμε τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και τη διαλύουμε με νερό μέχρι να πάρει βράση. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα μούρα καλά πλυμένα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 6 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε επίσης το τριμμένο ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, κάνοντας το μείγμα ομοιογενές.

Σερβίρουμε με τη γαλοπούλα μαζί με τη σάλτσα. Καλή απόλαυση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.