COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Φοκάτσια (focaccia) γεμιστή με αυγά, ρικότα και σπανάκι


JTeam

26 Μαρτίου 2023

Φοκάτσια (focaccia) γεμιστή με αυγά, ρικότα και σπανάκι
www.fattoincasadabenedetta.it
Η πιο νόστιμη συνταγή για το κλασικό ιταλικό ψωμί, γεμιστό με αυγά, ρικότα και σπανάκι.

Η φοκάτσια (focaccia) είναι νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή του ψωμί, που συναντάμε σε όλη την Ιταλία, αν και κάποιοι λένε ότι το έφτιαξαν πρώτοι οι Αρχαίοι Έλληνες.

Τα υλικά που χρειάζονται για τη ζύμη είναι λίγα και απλά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι αλεύρι, νερό, ένα φακελάκι μαγιά μπύρας και λίγο ελαιόλαδο. Αλλά αυτό που κάνει αυτή τη φοκάτσια πραγματικά νόστιμη είναι η γέμιση με αυγα, ρικότα και σπανάκι…

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο σπανάκι, αλλά σε αυτή την περίπτωση όταν το βράσετε πρέπει να το στύψετε καλά πριν το ξαναβάλετε στο τηγάνι. Το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι εξαιρετικό.

Ελπίζουμε να σας αρέσει αυτή η συνταγή.

Jenny.Gr
www.fattoincasadabenedetta.it

Υλικά

500 γρ αλεύρι 00

250 ml νερό

20 γρ ελαιόλαδο (συν περισσότερο λάδι για το βούρτσισμα και για το σπανάκι)

3 γρ αλάτι

7 γρ ξηρή μαγιά μπύρας

10 γρ ζάχαρη (αντιστοιχεί σε 2 κουταλάκια του γλυκού)

250 γρ σπανάκι

500 γρ ρικότα

50 γρ _ τυρί τριμμένο (όπως παρμεζάνα)

3 αυγά

1 σκελίδα σκόρδο

1 γαρύφαλλο

Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Ύστερα προσθέτουμε το νερό και το λάδι και αρχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή ενός κουταλιού. Όταν πάρει σχήμα, τη μεταφέρουμε σε μια επιφάνεια εργασίας, προσθέτουμε το αλάτι και τη δουλεύουμε με το χέρι όσο χρειάζεται για να έχουμε μια λεία και ομοιογενή ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες ή σε κάθε περίπτωση τον χρόνο που χρειάζεται για να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στο μεταξύ, μπορούμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε μια σκελίδα σκόρδο. Όταν το σκόρδο πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε το σπανάκι που έχουμε πλύνει προηγουμένως, στεγνώσει και το έχουμε κόψει σε λωρίδες. Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τα γούστα μας και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ή σε κάθε περίπτωση όσο χρόνο χρειάζεται για να στεγνώσει το σπανάκι. Μόλις ψηθεί το σπανάκι, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την καλά στραγγισμένη ρικότα μαζί με το σπανάκι και το τριμμένο τυρί. Μόλις ενωθούν τα υλικά η γέμιση για την φοκάτσια είναι έτοιμη.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη την τοποθετούμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, τη χωρίζουμε στη μέση και δουλεύουμε κάθε καρβέλι με έναν πλάστη μέχρι να αποκτήσουμε δύο ομοιόμορφους δίσκους. Βάζουμε τον πρώτο δίσκο ζύμης σε ένα κυκλικό ταψί διαμέτρου 26 εκ., προσέχοντας να προεξέχει ελαφρώς. Γεμίζουμε με τη γέμιση ρικότα και σπανάκι, ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού και τέλος μοιράζουμε τα βραστά αυγά σε φέτες. Καλύπτουμε τα πάντα με τον άλλο δίσκο της ζύμης και μετά σφραγίζουμε τις άκρες.

Αλείφουμε τη φοκάτσια με λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρουνιού. Αφήνουμε τη φοκάτσια να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά. Και όταν περάσει ο χρόνος τη βάζουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 - 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά και την αναλαμβάνουμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.