COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Σπαγγέτι αματριτσιάνα: Μια ιδιαίτερη μακαρονάδα με πικάντικη σάλτσα και μπέικον


JTeam

24 Μαΐου 2023

Σπαγγέτι αματριτσιάνα: Μια ιδιαίτερη μακαρονάδα με πικάντικη σάλτσα και μπέικον
www.soniaperonaci.it
Μια υπέροχη συνταγή για μια καυτερή αλλά και πολύ νόστιμη μακαρονάδα, την αματριτσιάνα.

Η ιστορία λέει ότι τα ζυμαρικά all'amatriciana (αματριτσιάνα) είναι η «κόρη» μιας άλλης πολύ διάσημης συνταγής: τα ζυμαρικά alla gricia, που αποτελούνται μόνο από μπέικον και τυρί πεκορίνο. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η ντομάτα προστέθηκε γύρω στο 1600 όταν οι Ρωμαίοι βοσκοί άρχισαν να μετακινούνται προς την ύπαιθρο κατά τη θερινή περίοδο. Σύμφωνα με την αρχαία παραδοσιακή συνταγή χρησιμοποιείται ένα σιδερένιο τηγάνι για να ψηθούν καλά η σάλτσα και το μπέικον μαζί με μια γενναιόδωρη κουταλιά λαρδί.

Στην κλασική εκδοχή της η συνταγή για σπαγγέτι all’amatriciana ετοιμάζεται με το φημισμένο αλλαντικό guanciale. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε χοιρινή πανσέτα.

Υλικά

320 γρ. ζυμαρικά

200 γρ. χοιρινά μάγουλα guanciale ή καπνιστή πανσέτα ή μπέικον, σε κύβους

400 γρ. ντομάτες καθαρισμένες

80 γρ. τυρί πεκορίνο

200 γρ. λευκό κρασί

Μαύρο πιπέρι τριμμένο

2 πιπεριές τσίλι

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Εκτέλεση

Κόβουμε το αλλαντικό σε κύβους, το βάζουμε σε ένα τηγάνι και το σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν τα κομμάτια ομοιόμορφα και να βγάλουν το λίπος τους.

Αφαιρούμε το πράσινο μίσχο από τις πιπεριές, τις κόβουμε στη μέση και πετάμε τους εσωτερικούς σπόρους. Στη συνέχεια τις κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις προσθέτουμε στο τηγάνι με το αλλαντικό. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τις ντομάτες στο τηγάνι και τις μαγειρεύουμε μέχρι να διαλυθούν και να δέσει καλά η σάλτσα. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει, αλατίζουμε, ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά και τα μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Αφού περάσει ο απαραίτητος χρόνος, στραγγίζουμε τα μακαρόνια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Σερβίρουμε με τριμμένο πεκορίνο και μαύρο πιπέρι.

Καλή απόλαυση

Συμβουλές

  • Αν θέλετε να φτιάξετε την αυθεντική συνταγή πρέπει να χρησιμοποιήσετε το guanciale και όχι το μπέικον.

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μακαρόνια με το σχήμα ζυμαρικών που προτιμάτε, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε μακριά ζυμαρικά.

  • Εάν θέλετε να προσθέσετε το λάδι στο guanciale, μπορείτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.