COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Η συνταγή για το πιο εύκολο ψωμί στον κόσμο


JTeam

10 Ιουλίου 2023

Η συνταγή για το πιο εύκολο ψωμί στον κόσμο
unsplash
Αυτό το ψωμί φτιάχνεται στην κυριολεξία με ένα μόνο κουτάλι…

Θέλετε να φτιάχνετε κάθε μέρα ψωμί χωρίς κόπο και χωρίς να χρειάζεται να ζυμώνετε με τις ώρες; Εάν η απάντησή σας είναι θετική, τότε ακολουθήστε αυτή τη συνταγή και θα έχετε κάθε μέρα σπιτικό ψωμί. Φτιάχνετε με ένα μόνο κουτάλι και δεν χρειάζεται να ζυμώσετε τη ζύμη με τα χέρια σας ή με το μίξερ και φυσικά χρειάζεστε μόνο λίγα υλικά, τα οποία έχουμε όλοι στο ντουλάπι.

Υλικά

200 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως

150 γραμμάρια σιμιγδάλι σκληρού σίτου

270 γραμμάρια νερό

3 γραμμάρια αφυδατωμένη μαγιά μπύρας

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Jenny.Gr
unsplash

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τα αλεύρια σε ένα μεγάλο μπολ και μετά προσθέτουμε το αλάτι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το νερό, το οποίο πρέπει να είναι καυτό αλλά να μην βράζει, διαφορετικά το ψωμί μπορεί να μην φουσκώσει αρκετά.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για ένα ή δύο λεπτά, για να ενωθούν όλα τα υλικά, στη συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 3-4 ώρες .

Μόλις περάσει η ώρα, αφαιρούμε τη μεμβράνη: θα παρατηρήσετε ότι η ζύμη έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος και έχει γίνει λίγο επίπεδη και κολλώδης. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη στεγνή επιφάνεια και, χωρίς να πιέσουμε πολύ με τα χέρια σας, προσπαθούμε απαλά να σχηματίσουμε μια μπάλα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενσωματώσουμε και αέρα μέσα του, ο οποίος θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του ψωμιού. Όταν φτιάξουμε τη μπάλα, τη μεταφέρουμε σε μια λαδόκολλα

Μεταφέρουμε τη ζύμη με τη λαδόκολλα με σε μια μαντεμένια κατσαρόλα ή σε οποιαδήποτε ανοξείδωτη κατσαρόλα, το σημαντικό είναι να μην έχει πλαστικά μέρη. Κλείνουμε με το καπάκι (ή σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο) και αφήνουμε να φουσκώσει λίγο ακόμα, τουλάχιστον 30 λεπτά, αλλά αν μπορείτε να το κάνετε μέχρι μια ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 °C και, όταν είναι ζεστός, μεταφέρουμε την κατσαρόλα μέσα. Μαγειρεύουμε, με το καπάκι, για 40 λεπτά. Το ψωμί πρέπει τώρα να έχει ψηθεί καλά, αλλά αν θέλετε να πάρει μια ωραία χρυσή κρούστα, αφαιρέστε το καπάκι και αφήστε το στον φούρνο για άλλα 10 λεπτά.

Σημείωση

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα είδη αλευριού, όπως 0, 1, σιμιγδάλι, ολικής αλέσεως... Με το μείγμα που χρησιμοποιήσαμε θα πάρετε ένα χωριάτικο ψωμί αλλά ταυτόχρονα αφράτο μέσα, πραγματικά πολύ νόστιμο. Η μαντεμένια κατσαρόλα είναι κατάλληλη για το μαγείρεμα του ψωμιού, γιατί μέσα της δημιουργείται ατμός, που βοηθάει το διογκωτικό και επομένως θα αποκτήσουμε ένα μαλακό και ελαφρύ καρβέλι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.

TAGS