COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Χορταστική και δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και δαμάσκηνα


JTeam

22 Ιουλίου 2023

Χορταστική και δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και δαμάσκηνα
www.soniaperonaci.it
Λατρεύουμε ιδιαίτερα αυτή τη σαλάτα γαλοπούλας: ελαφριά, αλλά γεμάτη χρώμα και αρώματα.

Οι ζέστες έχουν πιάσει για τα καλά και αναζητάμε ελαφριά γεύματα, τα οποία να είναι εύκολα για να μην χρειαστεί να περάσουμε ώρες στην κουζίνα. Οι σαλάτες είναι τέλειες για αυτό τον σκοπό.

Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε και το βράδυ, όταν γυρίσουμε σπίτι και την επόμενη ημέρα απλώς πρέπει να τις βγάλουμε από το ψυγείο, να στρώσουμε το τραπέζι στο μπαλκόνι και να απολαύσουμε το δείπνο με μηδενική προσπάθεια καθώς ο ήλιος δύει.

Λατρεύουμε αυτή τη σαλάτα γαλοπούλας, γιατί είναι ελαφριά, αλλά γεμάτη χρώμα και αρώματα. Η γλυκύτητα των δαμάσκηνων έρχονται σε ευχάριστη αντίθεση με τη φέτα και την τραγανότητα του αμυγδάλου. Άλλωστε ένα καλό πιάτο αναγνωρίζεται ακριβώς από την παρουσία όλων των γεύσεων και όλων των υφών, που πρέπει να ξέρουν να ισορροπούν μεταξύ τους.

Θα σας αφήσουμε τη συνταγή και βάζουμε στοίχημα ότι θα σας αρέσει και σύντομα θα την ετοιμάσετε για τους φίλους σας ή για να την απολαύσετε μόνοι σας.

Υλικά

Για τη γαλοπούλα

1 κιλό στήθος γαλοπούλας

120 γρ καρότα

80 γρ σέλινο

80 γρ κρεμμύδια

3 γαρύφαλλα

3 λίτρα νερό

Για τη σαλάτα

250 γρ δαμάσκηνα

130 γρ σέλινο

300 γρ πορτοκάλι ξεφλουδισμένο

200 γρ φέτα

Σχοινόπρασο

1 τούφα μαϊντανού

60 γρ ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι για γεύση

50 αμύγδαλα φιλέ

Για την σάλτσα

70 γρ ελαιόλαδο

150 γρ χυμό από ένα πορτοκάλι

Αλάτι, πιπέρι για γεύση

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Εκτέλεση

Για τη γαλοπούλα

Ξεκινάμε μαγειρεύοντας τη γαλοπούλα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σέλινο πλυμένο και κομμένο στη μέση, τα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους και το ξεφλουδισμένο και κομμένο κρεμμύδι.

Προσθέτουμε τα γαρίφαλα και το κρύο νερό. Καθαρίζουμε το στήθος της γαλοπούλας αφαιρώντας τους χόνδρους, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας. Σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά ξαφρίζοντας τις ακαθαρσίες που θα βγουν στην επιφάνεια. Μόλις ψηθεί, αφήνουμε τη γαλοπούλα να κρυώσει στον ζωμό.

Για τη σαλάτα

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι μέχρι να ροδίσουν. Πλένουμε το σέλινο και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες, ξεφλουδίζουμε ένα πορτοκάλι και το κόβουμε σε φέτες και θρυμματίζουμε τη φέτα. Κόβουμε και τα μυρωδικά όχι πολύ λεπτά και τα δαμάσκηνα στα τέσσερα.

Για τη σάλτσα

Στύβουμε τα πορτοκάλια για να πάρουμε 150 γραμμάρια χυμό, τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το ελαιόλαδο, μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε όλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μόλις κρυώσει η γαλοπούλα, την κόβουμε και την προσθέτουμε στα προηγουμένως προετοιμασμένα υλικά, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και προσθέτουμε την πορτοκαλάδα, ανακατεύουμε τα πάντα για να ενωθούν οι γεύσεις. Ρίχνουμε από πάνω το τυρί και σερβίρουμε.

Συμβουλές

  • Αν δεν σας αρέσει το στήθος γαλοπούλας γιατί μπορεί να είναι πολύ στεγνό για τα γούστα σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μπούτι. Ομοίως, μπορείτε επίσης να φτιάξετε αυτή τη σαλάτα με κοτόπουλο - θα είναι ακόμα νόστιμη.

  • Η γεύση της φέτας, αλμυρή και νόστιμη, έρχεται σε αντίθεση με τη γλύκα του πορτοκαλιού και των δαμάσκηνων. Ωστόσο, αν δεν σας αρέσει μπορείτε να την αντικαταστήστε με παρμεζάνα.

  • Η σαλάτα σας θα διατηρηθεί τέλεια για μερικές μέρες στο ψυγείο, ερμητικά κλεισμένη σε ένα δοχείο. Σας συμβουλεύουμε να μην την καταψύξετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.