COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Ψητό κουνουπίδι σε κρούστα ψωμιού: Η συνταγή που θα σε κάνει να αγαπήσεις αυτό το περίεργο λαχανικό


JTeam

31 Ιουλίου 2023

Ψητό κουνουπίδι σε κρούστα ψωμιού: Η συνταγή που θα σε κάνει να αγαπήσεις αυτό το περίεργο λαχανικό
www.lalunasulcucchiaio.it
Αν αναφέροντας το κουνουπίδι ζαρώνεις τη μύτη σου και σκέφτεσαι ένα θλιβερό και άνοστο λαχανικό, πρέπει να δοκιμάσεις αυτό το ψητό κουνουπίδι σε κρούστα ψωμιού, ένα  πιάτο διαφορετικό από το συνηθισμένο, νόστιμο, υγιεινό και επίσης όμορφο.

Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό με υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών και είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά. Περιέχει ασβέστιο φώσφορο, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6. Η κατανάλωση κουνουπιδιού είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για άτομα που πρέπει να διατηρήσουν το σάκχαρο και την ισορροπία τους υπό έλεγχο. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βελτιώνει την πέψη, ενώ το φυλλικό οξύ, που υπάρχει σε αυτό το λαχανικό, βοηθά στην καταπολέμηση της αναιμίας .

Ας δούμε όμως πώς θα μεταμορφώσετε αυτό το ελάχιστα αγαπητό λαχανικό σε ένα πεντανόστιμο πιάτο που θα καταπλήξει και τους πιο δύσπιστους.

Υλικά

1 μέτριο κουνουπίδι (800 γρ.) φρέσκο ή και κατεψυγμένο ανάλογα με την εποχή

250 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως

100 ml ζεστό νερό

60 ml ελαιόλαδο (6 κουταλιές της σούπας)

150 γρ λιαστές ντομάτες σε λάδι

40 γρ καρύδια

Jenny.Gr
www.lalunasulcucchiaio.it

Εκτέλεση

Καταρχάς βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και δημιουργούμε τον κλασικό κρατήρα στο κέντρο. Διαλύουμε μια πρέζα αλάτι σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας λάδι (30 ml), ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ώστε το λάδι να γαλακτωματοποιηθεί με το νερό και το ενσωματώνουμε σταδιακά το αλεύρι.

Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε τη ζύμη με ένα πανί και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15/20 λεπτά. Πλένουμε το κουνουπίδι, αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα (για να τα κρατήσουμε για σούπα) και κάνουμε μια εγκάρσια τομή στο μέρος του στελέχους, αυτή η τομή θα χρησιμεύσει για να ψηθεί ομοιόμορφα.

Μαγειρεύουμε το κουνουπίδι για 10 λεπτά. Ύστερα το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Με τη βοήθεια ενός μπλέντερ ανακατεύουμε τις αποξηραμένες ντομάτες, τα καρύδια και την ξεφλουδισμένη σκελίδα σκόρδου. Στη συνέχεια προσθέτουμε 3/4 κουταλιές της σούπας λάδι μέχρι να έχουμε ένα λείο και κρεμώδες πέστο. Και καλύπτουμε την επιφάνεια του κουνουπιδιού με αυτό το πέστο αποξηραμένης ντομάτας.

Ύστερα ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη, τοποθετούμε το κουνουπίδι ανάποδα στο κέντρο (με το μέρος του πυρήνα προς τα πάνω) και το τυλίγουμε, κλείνοντας το καλά με τη ζύμη. Το τοποθετούμε στον φούρνο και ψήνουμε στους 200°C για 30/35' λεπτά.

Σερβίρουμε το ψητό κουνουπίδι σε μια κρούστα ψωμιού κομμένο σε φέτες συνοδευόμενο από το πέστο λιαστής ντομάτας.

Καλή απόλαυση

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.