COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Το ψωμί της τεμπέλας χωρίς ζύμωμα


JTeam

28 Σεπτεμβρίου 2023

Το ψωμί της τεμπέλας χωρίς ζύμωμα
unsplash
Το σημερινό ψωμί είναι τέλειο, νόστιμο και μυρωδάτο.

Αυτή είναι η συνταγή για να φτιάξετε ένα ψωμί χωρίς ζύμωμα. Μπορείτε να το ετοιμάσετε και το προηγούμενο βράδυ. Αφήστε το στο ψυγείο όλο το βράδυ και ψήστε το, το επόμενο πρωί με ηρεμία. Εν ολίγοις, ο χρόνος διόγκωσης μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε το ψωμί όπως προτιμάμε, γιατί κυμαίνεται από τουλάχιστον 6 ώρες έως 24 το πολύ.

Είναι ένα απλό ψωμί στην παρασκευή του και με πολύ ενυδατωμένη ζύμη που μπορεί να παρασκευαστεί απευθείας με το πιρούνι, χωρίς να χρειάζεται να το δουλέψετε για πολλή ώρα με τα χέρια ή με το μίξερ. Αυτή η συνταγή είναι πολύ βολική γιατί χρειάζεστε λίγα υλικά, που συνήθως έχουμε όλοι στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Ας δούμε μαζί τη συνταγή.

Υλικά

400 γρ αλεύρι

300 ml νερό

2 γρ. αφυδατωμένη μαγιά μπύρας

½ κουτ ζάχαρη

5 γρ. ψιλό αλάτι

Jenny.Gr
unsplash

Εκτέλεση

Για να ετοιμάσουμε ψωμί, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά και αλάτι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το νερό και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Μην ανησυχείτε αν η ζύμη σας φαίνεται λίγο κοκκώδης, είναι φυσιολογικό.

Μόλις προστεθεί και ενσωματωθεί όλο το αλεύρι, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο μπολ, σκεπασμένη με μεμβράνη, για περίπου 10-15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Στη συνέχεια γυρνάμε τη ζύμη πολλές φορές με μια σπάτουλα κουζίνας και μετά την αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε αυτό το βήμα δύο ή τρεις φορές. Θα δούμε τη ζύμη μας πιο λεία και ομοιογενή.

Μετά από περίπου 30 λεπτά και αφού γυρίσουμε τη ζύμη δύο ή τρεις φορές, την αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένη πάντα με μεμβράνη.

Όταν αποφασίσουμε να ετοιμάσουμε το ψωμί, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο: θα παρατηρήσουμε ότι θα έχει φουσκώσει καλά γιατί θα έχουν σχηματιστεί πολλές φυσαλίδες στην επιφάνεια.

Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας: αυτό το βήμα είναι σημαντικό γιατί η ζύμη θα είναι πολύ κολλώδης. Απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά σας για να σχηματιστεί ένα παραλληλόγραμμο. Ύστερα διπλώνουμε τη ζύμη δύο φορές κλείνοντάς την σαν σακούλα. Αυτό το βήμα χρησιμεύει για να δώσει «δύναμη» στη ζύμη

Στη συνέχεια, τη στρογγυλοποιούμε για να σχηματιστεί μια μπάλα, την τοποθετούμε σε ένα μπολ με ένα καλά αλευρωμένο πανί μέσα και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει, αλλά κατά μέσο όρο θα διαρκέσει 90 λεπτά.

Όταν φουσκώσει η ζύμη μας, παίρνουμε ένα ατσάλινο ή κεραμικό ταψί, το τοποθετούμε με το καπάκι στον προθερμασμένο φούρνο στους 230°C και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μπορείτε β χρησιμοποιήσετε μια κατσαρόλα και ένα καπάκι που μπορεί να μπει στον φούρνο και βεβαιωθείτε ότι η κατσαρόλα είναι παχιά. Τα τηγάνια αλουμινίου, για παράδειγμα, δεν είναι καλά.

Βγάζουμε το ταψί που βράζει από τον φούρνο και βάζουμε τη ζύμη απευθείας από το μπολ στ ταψί. Τοποθετούμε το καπάκι και ψήνουμε στους 230°C για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ανοίγουμε τον φούρνο, αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 220°C για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία τραγανή κρούστα στο ψωμί.

Σε αυτό το σημείο το ψωμί μας είναι έτοιμο. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε και το φέρουμε στο τραπέζι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.

TAGS