COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Ζουμερό στιφάδο με πατάτες, αρακά και καρότα


JTeam

11 Νοεμβρίου 2023

Ζουμερό στιφάδο με πατάτες, αρακά και καρότα
www.ricettedellanonna.net
Το στιφάδο με πατάτες, αρακά και καρότα είναι ένα κλασικό φθινοπωρινό πιάτο, ένα αυθεντικό comfort food που ζεσταίνει την καρδιά και χορταίνει το πνεύμα. Αυτό το γαστρονομικό επίτευγμα είναι ένα μείγμα γεύσεων και αρωμάτων που προκαλεί ζεστασιά και νοσταλγία.

Το βασικό συστατικό αυτού του πιάτου είναι το κρέας, παραδοσιακά μοσχαρίσιο ή αρνί, κομμένο σε κύβους και μαγειρεμένο αργά μέχρι να γίνει τρυφερό και χυμώδες. Τα καρότα και οι πατάτες , κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, προσφέρουν φυσική γλυκύτητα και απαλή, κρεμώδη υφή. Ο φρέσκος ή κατεψυγμένος αρακάς , με το έντονο χρώμα του, προσθέτει μια νότα φρεσκάδας στο πιάτο.

Αυτό όμως που κάνει αυτό το στιφάδο τόσο ξεχωριστό είναι η αργή προετοιμασία του, το άρωμα που γεμίζει την κουζίνα καθώς σταδιακά αναπτύσσονται οι γεύσεις. Σερβίρεται ζεστό και είναι μια πραγματική απόλαυση για την ψυχή τις πιο δροσερές μέρες του φθινοπώρου, φέρνοντας άνεση και χαρά σε κάθε μπουκιά. Ας μάθουμε πώς να το ετοιμάσουμε.

Jenny.Gr
www.ricettealvolo.it

Υλικά

500 γρ μοσχαρίσιο κρέας (κατάλληλο για στιφάδο), κομμένο σε κύβους

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 καρότα κομμένα σε φέτες

2 πατάτες κομμένες σε κύβους

1 φλιτζάνι αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος

2 φλιτζάνια ζωμό βοδινού κρέατος ή νερό

1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)

1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο

Αλάτι και πιπέρι

Αλεύρι για το κρέας

Φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος (για γαρνίρισμα, προαιρετικά)

Σε ένα μπολ αλευρώνουμε τους κύβους του κρέατος, τινάζοντας το περιττό αλεύρι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητας ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το αλευρωμένο κρέας. Το τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές, περίπου 5-7 λεπτά. Ύστερα βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα τσιγαρίζουμε για περίπου 2-3 ​​λεπτά. Τώρα προσθέτουμε το κρέας ξανά στην κατσαρόλα μαζί με τα καρότα, τις πατάτες και τον αρακά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα, τη δάφνη (αν χρησιμοποιείτε) και το δεντρολίβανο και αφήνουμε να πάρει βράση.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα (ή σύμφωνα με τις οδηγίες της χύτρας ταχύτητας) ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ψηθούν καλά τα υλικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Τέλος αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και σερβίρουμε στιφάδο ζεστό, γαρνίροντας με φρέσκο ​​ψιλοκομμένο μαϊντανό, αν θέλετε.

Καλή απόλαυση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.