COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Ελαφρύς και πεντανόστιμος μουσακάς χωρίς κρέας


JTeam

6 Φεβρουαρίου 2024

Ελαφρύς και πεντανόστιμος μουσακάς χωρίς κρέας
www.lennesimoblogdicucina.com
Σήμερα σας δείχνουμε τη χορτοφαγική εκδοχή του μουσακά που φτιάχνεται με φακές αντί για κρέας.

Ο μουσακάς είναι μια τυπική συνταγή της γαστρονομικής παράδοσης μας και κανονικά φτιάχνεται με μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά. Όμως εάν για κάποιο λόγο δεν τρώτε κρέας ή εάν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, τότε μπορείτε να φτιάξετε τον σημερινό μουσακά.

Για τον χορτοφαγικό μουσακά επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε φακές οι οποίες, λόγω της εμφάνισης και της συνοχής τους, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από το κρέας. Δεν το πιστεύετε; Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Για τη χορτοφαγική εκδοχή, βελτιώσαμε τη σάλτσα με κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο , μοσχοκάρυδο , δάφνη και αλεσμένο μαύρο πιπέρι. Ας δούμε μαζί τη συνταγή.

Υλικά

Για τη σάλτσα

200 γρ. φακές

100 ml χυμό ντομάτας

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

1 σκελίδα σκόρδο

1 κρεμμύδι

1 φύλλο δάφνης

1 κανέλα (ξυλάκι)

1 αστεροειδής γλυκάνισος

1 ματσάκι φρέσκο ​​μαϊντανό

Μοσχοκάρυδο

Ελαιόλαδο

Αλάτι,πιπέρι

Για τα λαχανικά

400 γρ μελιτζάνες

400 γρ πατάτες

Αλεύρι

Σπορέλαιο για τηγάνισμα

Για τη μπεσαμέλ

500 ml γάλα

250 ml γιαούρτι

50 γρ. αλεύρι 00

50 γρ. βούτυρο

Μοσχοκάρυδο

Πιπέρι

Jenny.Gr
www.lennesimoblogdicucina.com

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με λίγο λάδι το κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο και μετά από λίγα λεπτά προσθέτουμε τις φακές, φρυγανίζοντας τες για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο, το μοσχοκάρυδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα φύλλα δάφνης, το χυμό ντομάτας και τον πελτέ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για μια ώρα, ελέγχοντας το και προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό εάν πάει να στεγνώσει.

Για τα λαχανικά

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ. και τις περνάμε από το αλεύρι. Καθαρίζουμε επίσης τις πατάτες, τις κόβουμε σε κανονικές φέτες των 5 χιλ. περίπου και τις βάζουμε σε βραστό νερό για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε μια σταγόνα σπορέλαιο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες και μετά τις μελιτζάνες, μέχρι να ροδίσουν, προσθέτοντας λάδι αν χρειαστεί. Όταν είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από το τηγάνι και στεγνώνουμε το περιττό λάδι με χαρτί κουζίνας.

Για τη μπεσαμέλ

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, τη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί ρου. Τότε προσθέτουμε και το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Ύστερα σβήνουμε τη φωτιά και μόλις κρυώσει, προσθέτουμε το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι, ανακατεύοντας προσεκτικά για να ενωθούν όλα τα υλικά

Για το μουσακά

Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και βάζουμε στη βάση μερικές μελιτζάνες. Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα με τις φακές και μετά μια στρώση πατάτες, περισσότερη σάλτσα, περισσότερες μελιτζάνες και τέλος τη μπεσαμέλ γιαουρτιού.

Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμού για περίπου 45 λεπτά, στο κάτω μέρος του φούρνου και τα τελευταία 15 στη μέση, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Καλή απόλαυση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.