COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Ζουμερό μοσχαράκι στρογγανόφ: Η συνταγή για το διάσημο πιάτο από τη Ρωσία


JTeam

5 Μαρτίου 2024

Ζουμερό μοσχαράκι στρογγανόφ: Η συνταγή για το διάσημο πιάτο από τη Ρωσία
www.sfizioso.it
Πώς να ετοιμάσετε μοσχαράκι στρογγανόφ, ένα τυπικό ρωσικό πιάτο

Το μοσχαράκι στρογγανόφ, είναι ένα τυπικό πιάτο της ρωσικής κουζίνας που βασίζεται σε λωρίδες μοσχαρίσιου κρέατος που σιγοβράζονται απαλά σε ένα τηγάνι με μανιτάρια, πελτέ ντομάτας, μαϊντανό και smetana. Η smetana είναι μια ξινή κρέμα, χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η οποία συνοδεύει εξαιρετικά διάφορα κρέατα μέχρι σαλάτες. Η smetana περιέχει περισσότερα λιπαρά που φτάνουν μέχρι και τα 42%.

Η προέλευση αυτού του πιάτου χρονολογείται από τη Ρωσία του 19ου αιώνα και από τότε έχει γίνει πολύ δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, με σημαντικές παραλλαγές από την αρχική συνταγή.

Υπάρχουν δύο θρύλοι που εξηγούν το όνομα του πιάτου. Η πρώτη υποστηρίζει ότι η συνταγή δημιουργήθηκε από έναν Γάλλο σεφ, προσωπικό σεφ του κόμη Πάβελ Στρογκάνοφ, ο οποίος για να ικανοποιήσει τα γούστα του ευγενή, πρόσθεσε λίγη κρέμα γάλακτος στο κλασικό μοσχαρίσιο φρικασέ.

O δεύτερος θρύλος υποστηρίζει ότι πήρε το όνομά του από τον Doctor Στρογγανόφ, τον γιατρό που θεράπευσε την Τσαρίνα Μαρία της Ρωσίας από δηλητηρίαση από ρέγγα, επιβάλλοντάς της μια δίαιτα με βάση το κρέας, τα κρεμμύδια και την κρέμα γάλακτος.

Jenny.Gr
www.sfizioso.it

Υλικά

600 γρ μοσχάρι φιλέτο

1 λευκό κρεμμύδι

400 γρ. μανιτάρια champignon

Βούτυρο για γεύση

70 γρ κρέμα γάλακτος smetana

3 κλωναράκια μαϊντανό

60 γρ πελτέ ντομάτας

Αλεύρι για γεύση

50 ml βότκα

Πιπέρι όσο χρειάζεται.

Αλάτι για γεύση .

Ελαιόλαδο για γεύση

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Τέλος, κόβουμε το μοσχάρι σε λωρίδες.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με μια κουκούλα βούτυρο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μανιτάρια και ένα κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο μαϊντανό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Αλευρώνουμε τις λωρίδες μοσχαριού και τις σοτάρουμε σε ένα άλλο τηγάνι με λάδι και βούτυρο σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, προσθέτουμε τη βότκα και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια στο κρέας, τη ντομάτα και την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά η κρέμα.

Καλή απόλαυση

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.