COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Τα καλύτερα κόλπα για να μην κλαις όταν καθαρίζεις κρεμμύδια


JTeam

22 Μαρτίου 2024

Τα καλύτερα κόλπα για να μην κλαις όταν καθαρίζεις κρεμμύδια
pexels
Κι όμως είναι αλήθεια. Υπάρχουν μερικές τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε και να κόψετε τα κρεμμύδια χωρίς να κλάψετε.

Όποιος έχει μαγειρέψει ποτέ με κρεμμύδια μπορεί να μας πει ότι όταν τα κόβουν πάντα κλαίνε. Χρειάστηκαν όμως δεκαετίες έρευνας για να εντοπίσουν οι επιστήμονες το γιατί. Το 2002, Ιάπωνες ερευνητές εντόπισαν τον δακρυικς παράγοντα(LF) που προφανώς είναι η ουσία που ερεθίζει τα μάτια. Μόλις μεταφερθεί στον αέρα, το LF προκαλεί μια αντίδραση στους δακρυϊκούς αδένες.

Υπάρχουν πολλές παράξενες συστάσεις για την αποφυγή αυτής της αντίδρασης: Βγάλτε τη γλώσσα σας έξω, κρατήστε ένα κομμάτι ψωμί στο στόμα σας και ανάψτε ένα κερί κοντά, για να αναφέρουμε μερικές. Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να μην κλάψετε όταν κόβετε κρεμμύδια είναι να αποτρέψετε το LF να φτάσει στα μάτια σας εξαρχής. Εδώ είναι τι μπορεί να κάνετε για να μην υπάρξουν άλλα δάκρυα…

Jenny.Gr
pexels

Ακονίστε τα μαχαίρια σας

Η κοπή των κρεμμυδιών με μια ένα μαχαίρι που δεν έχει ακονιστεί, συνθλίβει τη σάρκα του κρεμμυδιού πριν την κόψει, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να παράγουν περισσότερο LF. Διατηρήστε τις λεπίδες σας αιχμηρές για να αποτρέψετε την παραγωγή υπερβολικό LF.

Ψυξτε το κρεμμύδι 30 λεπτά πριν το ψιλοκόψετε

Οι κρύες θερμοκρασίες επιβραδύνουν τις πτητικές ενώσεις θείου των κρεμμυδιών, έτσι δεν θα φτάσουν στα μάτια σας τόσο γρήγορα ή και καθόλου. Ωστόσο, μην αποθηκεύετε τα κρεμμύδια στο ψυγείο, γιατί οι κρύες θερμοκρασίες και η υγρασία μαλακώνουν τη σάρκα τους και την κάνουν πιο ευαίσθητη στη μούχλα.

Φορέσετε γυαλιά

Εάν είστε πολύ ευαίσθητοι στις ερεθιστικές ιδιότητες των κρεμμυδιών, αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε. Τα γυαλιά προστατεύουν τα μάτια σας από τα μόρια που προκαλούν δάκρυα όταν κόβεται ένα κρεμμύδι. Επιλέξτε κατά προτίμηση γυαλιά κολύμβησης.

Αερίστε τον χώρο

Ανοίξτε έναν ανεμιστήρα ή ένα κοντινό παράθυρο ή βγάλτε τα κρεμμύδια (και ένα ξύλο κοπής) έξω. Ο αέρας που κυκλοφορεί απομακρύνει τους αερομεταφερόμενους ερεθιστικούς παράγοντες προτού φτάσουν στους δακρυϊκούς πόρους σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.