COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Πόσο αντέχουν το καλοκαίρι τα φαγητά έξω από το ψυγείο και τι πρέπει να προσέχεις


JTeam

29 Ιουλίου 2024

Πόσο αντέχουν το καλοκαίρι τα φαγητά έξω από το ψυγείο και τι πρέπει να προσέχεις
unsplash
Το καλοκαίρι είναι εδώ… Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς εκτός από τα μπάνια και τον ήλιο, πολλοί θα αρρωστήσουν από ασθένειες που μεταδίδονται από τα τρόφιμα.

Πολλές τροφικές δηλητηριάσεις μπορούν να αποφευχθούν ακολουθώντας ορισμένους βασικούς κανόνες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, όπως να μην αφήνετε τα τρόφιμα για πολύ καιρό έξω στη ζέστη. Πόσο αντέχουν το καλοκαίρι τα φαγητά έξω από το ψυγείο;

Ο γενικός κανόνας…

Καλό είναι να μην αφήσετε οποιοδήποτε φαγητό έξω για περισσότερο από 2 ώρες και μόνο 1 ώρα εάν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30 . Λαμβάνοντας υπόψη αυτόν τον γενικό κανόνα των 2 ωρών/1 ώρας, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για μερικά από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά φαγητά.

Μαγειρευτά κρέατα

Πόσο καιρό μπορεί να μείνει έξω το μαγειρεμένο κρέας πριν χαλάσει; Όταν ζεσταίνετε τη ψησταριά, θυμηθείτε το εξής: Να διατηρείτε «το ζεστό φαγητό ζεστό και το κρύο φαγητό κρύο».

Καλό είναι να βάζετε όλα τα ψητά μπιφτέκια, τα χοτ ντογκ και τις μπριζόλες στο πλάι της ψησταριάς, όπου θα διατηρούνται ζεστά, αντί να τα βάζετε σε μια πιατέλα όπου μπορούν να αναπτυχθούν βακτήρια, αν την αφήσετε πολύ μακριά. Στη συνέχεια, βάλτε ό,τι περίσσεψε στο ψυγείο.

Αυγά ή αυγοσαλάτα

Τα αυγά ενέχουν τον κίνδυνο της σαλμονέλας και πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αποθήκευση και το σερβίρισμα. Ένα άψητο αυγό που αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου δεν πρέπει ποτέ να μένει έξω για περισσότερο από 2 ώρες.

Παραδόξως, ίσως, ένα σκληρό βρασμένο αυγό χαλάει ακόμα πιο γρήγορα από ένα ωμό και θα πρέπει να ψύχεται μέσα σε 2 ώρες από το μαγείρεμα. Αυτό περιλαμβάνει και την αυγοσαλάτα.

Jenny.Gr

Πατατοσαλάτα

Πόσο καιρό μπορεί να μείνει έξω μια σαλάτα με μαγιονέζα πριν χαλάσει; Συγγνώμη, αλλά ο κανόνας των 2 ωρών ισχύει και για την αγαπημένη σας καλοκαιρινή πατατοσαλάτα. Και να θυμάστε ότι όταν έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία από 30 βαθμούς στην παραλία, αυτή η σαλάτα μπορεί να μείνει έξω μόνο για μία ώρα.

Για να είστε ασφαλείς, ένα κόλπο είναι να να τοποθετήσετε τη σαλατιέρα σας σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ που είναι γεμάτο με πάγο, έτσι ώστε το περιεχόμενο να παραμένει κρύο ανά πάσα στιγμή. Ένα μεταλλικό μπολ θα κάνει πολύ καλή δουλειά.

Φρούτα και λαχανικά

Πολλά φρούτα και λαχανικά μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου. Αλλά μερικά, όπως τα φυλλώδη λαχανικά και το κομμένο πεπόνι, πρέπει να διατηρούνται κρύα.

Γάλα

Οι γονείς λένε στα παιδιά τους να ξαναβάλουν το γάλα στο ψυγείο. Αποδεικνύεται ότι οι γονείς έχουν δίκιο αφού τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα στο γάλα που αφήνεται εκτός ψυγείου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβετε ιδιαίτερα υπόψη εάν σερβίρετε συχνά γάλα σε μικρά παιδιά που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Αν το γάλα 2% έχει μείνει έξω περισσότερο από δυο ώρες, καλύτερα να το πετάξετε.

Κέικ και αρτοσκευάσματα

Θα ανακουφιστείτε όταν ακούτε ότι τα κέικ και τα αρτοσκευάσματα μπορούν να παραμείνουν έξω όταν ο καιρός είναι ζεστός χωρίς να υποστούν συνέπειες.

Η εξαίρεση: Όλα τα αρτοσκευάσματα με γλάσο που περιέχουν γάλα ή τυρί κρέμα, πρέπει να τηρούν τους κανόνες για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. (Μερικοί προτείνουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη προστατεύει από την αλλοίωση, αλλά δεν αξίζει τον κίνδυνο.)

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.