COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Τα 6 είδη κουζίνας που πρέπει να αντικαταστήσεις το συντομότερο δυνατόν


JTeam

12 Σεπτεμβρίου 2024

Τα 6 είδη κουζίνας που πρέπει να αντικαταστήσεις το συντομότερο δυνατόν
unsplash
Για να σας βοηθήσουμε θα σας πούμε ποια είδη κουζίνας πρέπει να αντικαθιστάτε πιο συχνά, συμπεριλαμβανομένου του πότε και του γιατί.

Αν χρησιμοποιείτε καθημερινά την κουζίνας σας, πιθανώς υπάρχουν μερικά αντικείμενα που χρησιμοποιείτε τακτικά και έχουν περάσει την ακμή τους. Μερικά μπορεί να είναι εύκολο να εντοπιστούν με βάση τις γρατσουνιές και τις μυρωδιές, ενώ άλλα μπορεί να μην τα ξεχωρίσετε.

Για να σας βοηθήσουμε θα σας πούμε ποια είδη κουζίνας πρέπει να αντικαθιστάτε πιο συχνά, συμπεριλαμβανομένου του πότε και του γιατί. Συνεχίστε να διαβάζετε για όλες τις λεπτομέρειες.

Τα είδη κουζίνας και εργαλεία που πρέπει να αντικαταστήσετε αυτή τη στιγμή

Σφουγγάρια

Κάθε πότε να τα αλλάζετε: Μία φορά την εβδομάδα

Ο νεροχύτης της κουζίνας σας είναι από τα πιο βρώμικα μέρη. Στην πραγματικότητα, σε ένα ερευνητικό έργο από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του USDA , οι ειδικοί βρήκαν ότι η πιο μολυσμένη επιφάνεια της κουζίνας μετά το γεύμα ήταν ο νεροχύτης.

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα πορώδη σφουγγάρια - τα οποία όχι μόνο απορροφούν λάδι, λίπος και κομμάτια τροφής αλλά και τα μεταφέρουν - είναι κυριολεκτικά ένα έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων.

Μια μελέτη του 2017 από το Scientific Reports βρήκε 362 διαφορετικά είδη που ζουν σε χρησιμοποιημένα σφουγγάρια κουζίνας—με έως και 54 δισεκατομμύρια βακτήρια ανά κυβικό εκατοστό. Συνιστούμε να αντικαθιστάτε τα σφουγγάρια μία φορά την εβδομάδα περίπου, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν και να συσσωρεύονται γρήγορα σωματίδια τροφής και γενικά υπολείμματα.

Πετσέτες πιάτων

Κάθε πότε πρέπει να τις πλένετε : Καθημερινά

Είτε χρησιμοποιείτε πετσέτες για να καθαρίσετε τις επιφάνειες της κουζίνας, είτε για να στεγνώσετε τα χέρια σας, το καλύτερο είναι να τις πλένετε καθημερινά.

Σανίδες κοπής

Κάθε πότε να τις αλλάζετε: Κάθε έξι μήνες

Οι σανίδες κοπής είναι ένα άλλο αντικείμενο που πιθανότατα έχετε για περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Όταν γρατσουνιστούν πολύ, μπορούν να εκπλυθούν επικίνδυνες χημικές ουσίες και να γίνουν περιοχές όπου τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν και να αναπτυχθούν. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να αντικαθιστάτε τις σανίδες κοπής σας περίπου κάθε έξι μήνες — ή νωρίτερα, εάν είναι πολύ γρατζουνισμένες.

Ωστόσο, αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το υλικό της σανίδας κοπής. Ορισμένοι τύποι ξύλινων σανίδων κοπής έχουν κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, ξύλινες σανίδες κοπής που δεν είναι πεπιεσμένο ξύλο έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν τα επικίνδυνα βακτήρια.

Jenny.Gr
unsplash

Μαχαίρια κουζίνας

Κάθε πότε να τα αλλάζετε: Κάθε έξι μήνες (ή περισσότερο, ανάλογα με την ποιότητα)

Θα καταλάβετε ότι ένα μαχαίρι έχει τελειώσει όταν η λαβή εμφανίζει ρωγμές ή/και χαλαρώνουν οι ρυθμίσεις. Οι ρωγμές στις ίδιες τις λαβές μπορεί να είναι ένα μέρος όπου τα σωματίδια τροφής μπορούν να εισχωρήσουν και να φιλοξενήσουν επικίνδυνα βακτήρια.

Πλαστικά δοχεία αποθήκευσης

Κάθε πότε να τα αλλάζετε: Ανάλογα

Οι περισσότεροι από εμάς κρατάμε για πάντα τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης. Όμως θα πρέπει να τα αντικαταστήσετε μόλις θολώσουν, γρατσουνιστούν ή παραμορφωθούν. Μόλις συμβεί αυτό, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις, το δοχείο δεν θα παρέχει τον κατάλληλο τύπο σφράγισης για να διατηρεί το φαγητό σας φρέσκο ​​και ασφαλές.

Τα χρονοδιαγράμματα χρήσης διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του πλαστικού δοχείου που έχετε και το πόσο καλά το συντηρείτε. Για παράδειγμα, τα είδη που χρησιμοποιούνται για φαγητό σε πακέτο και παράδοση θα πρέπει συνήθως να περιορίζονται σε μία χρήση. Γιατί γενικά δεν είναι σχεδιασμένα για πλύσιμο, θέρμανση ή επαναχρησιμοποίηση, επομένως καλύτερα να τα ανακυκλώσετε αμέσως.

Επιπλέον, ορισμένοι τύποι πλαστικών δοχείων τροφίμων δεν πλένονται στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων. Η τοποθέτηση τους σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να τα σπάσει , οπότε φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Σε πολλές περιπτώσεις, η επιλογή γυάλινων δοχείων αποθήκευσης είναι καλύτερη από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και πιο φιλική προς το περιβάλλον. Επίσης τα γυάλινα δοχεία είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση, καθώς είναι πιο ανθεκτικά στην περιστασιακή φθορά.

Μπουκάλια νερού

Πότε να τα αντικαταστήσετε: Αντικαταστήστε το μπουκάλι σας όταν εμφανίζει σοβαρά σημάδια φθοράς, συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών ρωγμών ή μυρωδιές.

Τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού είναι μια καλή επένδυση. Εκτός από το να ξεδιψάσετε και να σας κρατούν ενυδατωμένους εν κινήσει, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Επιπλέον, μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια με σωστή συντήρηση. Κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να πλένετε το μπουκάλι νερό σας κάθε μέρα . Δώστε προσοχή σε σημεία που βρωμίζουν εύκολα, όπως το επιστόμιο, και επενδύστε σε μια επιμήκη βούρτσα καθαρισμού μπουκαλιών για να σας βοηθήσει να φτάσετε στον πάτο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.