COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Jollof Rice: Το ξακουστό πιάτο της αφρικάνικης κουζίνας


JTeam

13 Σεπτεμβρίου 2024

Jollof Rice: Το ξακουστό πιάτο της αφρικάνικης κουζίνας
www.lennesimoblogdicucina.com
Το Jollof Rice είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο της αφρικανικής κουζίνας που θα σας ξετρελάνει.

Το Jollof Rice είναι μια συνταγή που φαίνεται να προέρχεται από την κουζίνα των Wolof, μιας φυλής που υπάρχει στη Σενεγάλη και την Γκάμπια. Επίσης φτιάχνεται και στη Νιγηρία, τη Γκάνα, τη Γκάμπια και το Καμερούν.

Τα μπαχαρικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της χαρακτηριστικής γεύσης του Jollof Rice. Από αυτά ξεχωρίζει σίγουρα το θυμάρι, το οποίο συχνά συνοδεύεται από κύμινο, κουρκουμά, πιπεριά τσίλι, τζίντζερ και κόλιανδρο. Αυτά τα μπαχαρικά, σε συνδυασμό με τη φρέσκια και συμπυκνωμένη ντομάτα, δημιουργούν μια σάλτσα με περίπλοκη και πλούσια γεύση που δίνει στο ρύζι το τυπικό πορτοκαλί χρώμα του.

Το Jollof Rice συχνά σερβίρεται με κρέας, όπως κοτόπουλο ή μοσχάρι, αλλά και ψάρια και οστρακοειδή. Αυτό το μοναδικό πιάτο είναι μια σταθερή παρουσία στα φεστιβάλ και τις γιορτές αυτών των χωρών και συνήθως ετοιμάζεται σε μεγάλα μαντεμένια δοχεία τοποθετημένα στα καυσόξυλα. Με αυτόν τον τρόπο η χόβολη θα μπορέσει να δώσει στο ρύζι αυτή την τυπική καπνιστή νότα. Ας δούμε μαζί τη συνταγή.

Jenny.Gr
www.lennesimoblogdicucina.com

Υλικά

200 γρ. ρύζι Basmati

200 γρ. στήθος κοτόπουλο

1 κουταλιά της σούπας κύβο ζωμό κρέατος

Φρέσκο ​​θυμάρι

Πιπέρι

Για τη σάλτσα

4 κουταλιές της σούπας φυστικέλαιο

1 μικρή κόκκινη πιπεριά

1 καυτερή πιπεριά για γεύση

4 μικρές ντομάτες

1 κόκκινο κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα

1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα, ζεσταίνοντας το μισό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι μαζί με τα μπαχαρικά , τον πελτέ ντομάτας και τα λαχανικά κομμένα σε κομμάτια. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά και προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό τη φορά.

Ύστερα αφαιρούμε τα περισσότερα υλικά, αφήνοντας το τηγάνι βρώμικο με μερικά κομμάτια λαχανικών. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα υλικά που βγάλαμε από το τηγάνι, μέχρι να έχουμε μια σάλτσα.

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κοτόπουλο κομμένο σε μπουκιές με το υπόλοιπο λάδι. Μόλις ροδίσει, προσθέτουμε την ανάμεικτη σάλτσα και το ρύζι. Σκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε νερό όσο χρειάζεται. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.

Σερβίρουμε με φρέσκο ​​θυμάρι και πιπέρι. Καλή απόλαυση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.