Το Shokupan είναι ένα πολύ μαλακό ψωμί της ιαπωνικής κουζίνας, είναι απλό στην προετοιμασία και νόστιμο, ιδανικό για να φτιάξετε σάντουιτς, αλλά και για να το συνοδέψετε με διάφορες μαρμελάδες.
Το συγκεκριμέμο ψωμί ονομάζεται συνήθως shokupan , αλλά και Hokkaido και είναι επίσης ευρέως διαδεδομένο στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη. Αυτό που κάνει αυτό το ψωμί πολύ μαλακό είναι η τεχνική water roux , πολύ παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται για το brioche . Επιπλέον, το shokupan ψήνεται σε ορθογώνια φόρμα με καπάκι που του δίνει όχι μόνο απαλότητα, αλλά και τέλειο σχήμα.
Η συνταγή για αυτό το ψωμί είναι αρκετά απλή, απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες και τους χρόνους ανάπαυσης. Ζυμώνεται στο χέρι, αλλά και στο πλανητικό μίξερ, που κάνει την προετοιμασία λίγο πιο γρήγορη και εύκολη.
Αφήστε το shokupan να κρυώσει και στη συνέχεια αφαιρέστε το προσεκτικά από τη φόρμα για να το χρησιμοποιήσετε όπως θέλετε. Αυτό το ψωμί είναι πολύ μαλακό και είναι τέλειο για τοστ , σάντουιτς, αλλά και γλυκές παρασκευές για πρωινό.
Υλικά
Για το water roux
30 γρ. αλεύρι
200 ml νερό
Για τη ζύμη
300 γρ αλεύρι για ψωμί
300 γρ. αλεύρι 00 για τσουρέκια
1 φακελάκι ξηρή μαγιά μπύρας
2 αυγά
200 ml γάλα
50 γρ. ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
Για το άλειμμα
30 ml γάλα
Κρόκος ενός αυγού
Για αρχή φτιάχνουμε το water roux. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το αλεύρι και το νερό, ανακατεύουμε με σύρμα και το αφήνουμε να πήξει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει θερμοκρασία 65°C. Βάζουμε το μείγμα που προκύπτει σε ένα μικρό μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε το αλεύρι για ψωμί και το αλεύρι για τσουρέκια, σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ζεστό νερό το μίγμα που είχαμε αφήσει να κρυώσει και ανακατεύουμε ξανά. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε το γάλα και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα για περίπου 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα στη ζύμη και ζυμώνουμε πρώτα με ένα κουτάλι και μετά με το χέρι. Προσθέτουμε και το μαλακό βούτυρο.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε καλά. Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι, ειδικά αν τα αυγά δεν ήταν πολύ μικρά.
Πλάθουμε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο, βουτυρωμένο μπολ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (θα χρειαστούν περίπου 2 ώρες).
Παίρνουμε τη ζύμη και τη μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 3 μέρη. Με κάθε μερίδα σχηματίζουμε 3 στρογγυλεμένα καρβέλια και στη συνέχεια ανοίγουμε κάθε καρβέλι με έναν πλάστη σχηματίζοντας μακριές, λεπτές λωρίδες. Τυλίγουμε τις λωρίδες και σχηματίζουμε κυλίνδρους. Τους τοποθετούμε στην καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να στις άκρες της φόρμας.
Ετοιμάζουμε ένα μείγμα από κρόκο αυγού και γάλα. Αλείφουμε καλά την επιφάνεια του ψωμιού.
Βάζουμε καπάκι στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει, στη συνέχεια αφαιρούμε απαλά το καπάκι και αφαιρούμε το shokupan μας από τη φόρμα για να το απολαύσουμε όπως προτιμάμε.
Συμβουλή
Αν δεν έχουμε φόρμα με καπάκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια κανονική φόρμα και μετά να τοποθετήσουμε από πάνω ένα ταψί. Αυτά τα ειδικά καλούπια είναι γενικά λίγο πιο βαθιά, οπότε αν χρησιμοποιήσουμε μια φόρμα για κέικ είναι καλύτερα να την πάρουμε λίγο μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.
Το Shokupan μπορεί να αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο για 2-3 ημέρες. Δεδομένου ότι είναι ένα πολύ υγρό και μαλακό ψωμί και δεν έχει συντηρητικά, όταν είναι πολύ ζεστό υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσει μούχλα μετά από 3 ημέρες. Για να αποφευχθεί αυτό, συνιστούμε να το καταψύξετε και αν δεν μπορείτε τότε καλύτερα να το καταναλώσετε μέσα σε λίγες ημέρες.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.