COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Σπαγγέτι αματριτσιάνα: Η συνταγή και τα 5 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις


JTeam

13 Οκτωβρίου 2024

Σπαγγέτι αματριτσιάνα: Η συνταγή και τα 5 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις
www.chiarapassion.com
Η αματριτσιάνα είναι μια απ’ τις κορυφαίες μακαρονάδες της Ιταλίας που συνδυάζει λιτή σύνθεση με πληθωρικό χαρακτήρα.

Η αματριτσιάνα είναι πλέον ένα τυπικό πιάτο όχι μόνο της ρωμαϊκής κουζίνας αλλά ολόκληρης της Ιταλίας. Θεωρούμενο φτωχό αγροτικό φαγητό, αρχικά αυτό το ζυμαρικό παρασκευαζόταν στην πραγματικότητα χωρίς ντομάτες, μόνο με μπέικον και πεκορίνο. Στα τέλη του δέκατου έβδομου αιώνα, προστέθηκε η ντομάτα και έτσι η συνταγή παρέμεινε αμετάβλητη μέχρι σήμερα.

Υλικά

360 γρ. ζυμαρικά

500 γρ. ντομάτες

200 γρ. γκουαντσάλε

100 γρ. τυρί πεκορίνο

αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Σοτάρουμε το γκουαντσάλε κομμένο σε λωρίδες στο τηγάνι χωρίς καρυκεύματα. Σε ένα άλλο τηγάνι βράζουμε το νερό χωρίς αλάτι, προσθέτουμε τα μακαρόνια και μαγειρεύουμε μέχρι τον μισό χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.

Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ τις καθαρισμένες ντομάτες και στη συνέχεια τις προσθέτουμε στο γκουαντσάλε που έχει ροδίσει, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε.

Στραγγίζουμε τα μακαρόνια, τα προσθέτουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο των ζυμαρικών, προσθέτοντας βραστό νερό μέχρι να γίνουν al dente.

Εκτός φωτιάς, πασπαλίζουμε με μπόλικο πεκορίνο, πιπέρι και σερβίρουμε.

Jenny.Gr
www.chiarapassion.com

Τα 5 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ

Μερικά απλά υλικά κάνουν την επιτυχία αυτού του πρώτου πιάτου που θεωρείται ένα από τα πιο νόστιμα και εύκολα φαγητά. Αρκεί να μην κάνετε τα 5 κοινά λάθη που θα κατέστρεφαν τη μαγεία αυτής της συνταγής.

Λάθος 1: Χρησιμοποιείτε μπέικον αντί για γκουαντσάλε

Το γκουαντσάλε είναι ένα αλλαντικό που αποτελείται από δύο μέρη λίπους και ένα μέρος κρέατος και έχει μια γλυκιά γεύση, ιδανική για την εξισορρόπηση της γεύσης του πεκορίνο. Από την άλλη μεριά το μπέικον, ειδικά αν είναι καπνιστό, έχει πολύ έντονη και έντονη γεύση.

Λάθος 2: Χρησιμοποιείτε βούτυρο ή λάδι

Μην κάνετε τα ζυμαρικά πιο βαριά προσθέτοντας λάδι ή βούτυρο, γιατί τοο λίπος από το μπέικον θα είναι αρκετό για να μαγειρευτεί η σάλτσα χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε άλλα καρυκεύματα

Λάθος 3: Χρησιμοποιείτε λάθος τυρί

Η γεύση του πεκορίνο είναι αλμυρή και ελαφρώς πικάντικη, και δίνει τη σωστή αντίθεση στη γλύκα του μπέικον. Επομένως, η χρήση οποιουδήποτε τυριού δεν θα ενίσχυε τη γεύση του αλλαντικού.

Λάθος 4: Χρησιμοποιείτε λάθος ζυμαρικά

Η πιο νόστιμη αματριτσιάνα είθισται να γίνεται με Bucatini, γιατί είναι κατάλληλα για να μαζεύουν καλά τη σάλτσα.

Λάθος 5: Βάζετε διάφορα αρώματα και μπαχαρικά

Η αματριτσιάνα είναι μια απλή συνταγή που επινοήθηκε από βοσκούς, οι οποίοι σίγουρα δεν είχαν μπαχαρικά και αρώματα διαθέσιμα όπως σε μια εξοπλισμένη κουζίνα. Επομένως φτιάχνεται χωρίς κρεμμύδι, χωρίς σκόρδο, χωρίς τσίλι. Βέβαια τα γούστα είναι γούστα, ο καθένας αποφασίζει να μαγειρέψει την αματριτσιάνα όπως του αρέσει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.