COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς να επιλέξεις και να διατηρήσεις την κολοκύθα για να είναι διαθέσιμη όλο τον χρόνο


JTeam

19 Οκτωβρίου 2024

Πώς να επιλέξεις και να διατηρήσεις την κολοκύθα για να είναι διαθέσιμη όλο τον χρόνο
unsplash
Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να επιλέξετε και να διατηρήσετε την κολοκύθα στο σπίτι.

Η κολοκύθα - εκτός από το συμβολικό λαχανικό του φθινοπώρου - μας θυμίζει και το Halloween , με τις διασκεδαστικές διακοσμητικές κολοκύθες του. Αυτό το πολύτιμο λαχανικό μεξικάνικης προέλευσης συλλέγεται από τα τέλη Αυγούστου έως τον Νοέμβριο και, εάν αποθηκευτεί καλά, μπορεί να είναι διαθέσιμο σχεδόν όλο το χρόνο.

Η κολοκύθα είναι γνωστή για την ευελιξία της στην κουζίνα: Με τον πολτό της μπορούμε να ετοιμάσουμε τόσο γλυκές όσο και αλμυρές συνταγές όπως ριζότο κολοκύθας, σούπα κολοκύθας ή κέικ κολοκύθας . Για αυτό τον λόγο σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικά κόλπα για την επιλογή και τη συντήρηση της κολοκύθας .

Πώς να επιλέξετε μια κολοκύθα

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κολοκύθας, η καθεμία με διαφορετικά σχήματα και χρώματα. Φυσικά, η καθεμία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Η κολοκύθα είναι διαθέσιμη στο σούπερ μάρκετ σχεδόν μέχρι το τέλος του χειμώνα, αλλά το φθινόπωρο είναι πιο γλυκιά. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να την αγοράσετε και να την αποθηκεύσετε στο σπίτι.

Το πρώτο κόλπο για να επιλέξετε μια καλή κολοκύθα και να καταλάβετε αν είναι ώριμη είναι να παρατηρήσετε προσεκτικά το στέλεχος. Όταν ο καρπός είναι ώριμος, το στέλεχος αρχίζει να στεγνώνει.

Το πιο απλό και γρήγορο κόλπο , ωστόσο, είναι να την παρατηρήσετε. Αν είναι θαμπή τότε η κολοκύθα θα είναι ώριμη και τέλεια για τις συνταγές μας.

Πώς να αποθηκεύσετε ολόκληρη την κολοκύθα

Όταν αγοράζουμε μια ολόκληρη κολοκύθα, συνιστάται να την αποθηκεύουμε σε δροσερό, ξηρό και αεριζόμενο μέρος. Η κυκλοφορία του αέρα είναι σημαντική γιατί αποτρέπει τη σήψη. Η ιδανική θερμοκρασία για την αποθήκευση κολοκύθας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι περίπου 18 βαθμούς. Κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να παραμείνει ανέπαφη για αρκετούς μήνες.

Μόλις κοπεί , η κολοκύθα διαρκεί μόνο περίπου 5-6 ημέρες , γιατί τείνει να στεγνώνει και να αφυδατώνεται εύκολα, επομένως πρέπει να καταναλωθεί το συντομότερο δυνατό. Αν περισσέψει πολύ, μπορούμε να τη φυλάξουμε στην κατάψυξη.

Jenny.Gr
pexels

Φυλάξτε την κολοκύθα στο ψυγείο

Αφού κόψετε την κολοκύθα, για να διευκολύνετε τη συντήρησή της, πρέπει να αφαιρέσετε αμέσως το εσωτερικό μέρος με τα νήματα και τους σπόρους, γιατί έχει την τάση να σαπίζει εύκολα. Θυμίζουμε ότι οι σπόροι αυτού του λαχανικού τρώγονται φρυγανίζοντας τους, γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ να πεταχτούν.

Η κολοκύθα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο (επιλέγετε αν θα αφαιρέσετε ή θα αφήσετε τη φλούδα) όπου θα κρατήσει για περίπου 3 ημέρες. Για να τη διατηρήσουμε καλύτερα, μπορούμε να την τυλίξουμε σε διάφανη μεμβράνη ή να την τοποθετήσουμε σε αεροστεγές δοχείο. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο.

Αποθηκεύστε την κολοκύθα στην κατάψυξη

Όταν η κολοκύθα είναι πολύ μεγάλη , μπορούμε να την καταψύξουμε και ωμή και μαγειρεμένη για να είναι διαθέσιμη όλο το χρόνο.

Ωμή: Αφού τη ξεφλουδίσουμε και την κόψουμε σε κύβους, μπορούμε να την αποθηκεύσουμε σε σακούλα ή δοχείο φαγητού και να την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη. Όταν τη χρειαστούμε, αρκεί να την ξεπαγώσουμε και θα είναι έτοιμη να ψηθεί, σα να την είχαμε μόλις κόψει.

Μαγειρεμένη : Αφού ψήσουμε τη σάρκα στον φούρνο , την τοποθετείτε σε αεροστεγές δοχείο, αλλά μόνο αφού την αφήσετε να κρυώσει. Σε αυτό το σημείο, αποθηκεύστε τη στην κατάψυξη. Όταν μας αρέσει, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα για να ετοιμάσουμε πολλά πιάτα, το ένα πιο νόστιμο από το άλλο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.