COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Λαχταριστή τάρτα κολοκύθας με σπιτική ζύμη


JTeam

24 Οκτωβρίου 2024

Λαχταριστή τάρτα κολοκύθας με σπιτική ζύμη
www.biancavaniglia.com
Η βασίλισσα των φθινοπωρινών λαχανικών είναι η πρωταγωνίστρια μιας εύκολης, νόστιμης και ευέλικτης αλμυρής τάρτας.

Η τάρτα κολοκύθας είναι ένα ευέλικτο πιάτο που μπορούμε να το σερβίρουμε ως ορεκτικό ή ακόμα και ως κυρίως. Πρόκειται για μια αλμυρή κολοκυθόπιτα που ετοιμάσαμε χρησιμοποιώντας σπιτική ζύμη κρούστας, που μπορεί να κάνει ο καθένας, χωρίς μίξερ ή ειδικά αξεσουάρ. Η προετοιμασία αυτής της τάρτας με κολοκύθα είναι πανεύκολη και θα σας δώσει μεγάλη ικανοποίηση. Συνιστούμε να αφήσετε την τάρτα κολοκύθας να ξεκουραστεί έξω από τον φούρνο για λίγα λεπτά πριν τη μοιράσετε και τη σερβίρετε. Ας δούμε όμως τη συνταγή και ας φτιάξουμε μαζί αυτό το λαχταριστή τάρτα.

Υλικά
Για τη ζύμη
180 γρ. αλεύρι
90 γρ βούτυρο
60 ml νερό
Για τη γέμιση
600 γ κολοκύθα
2σκελίδες σκόρδο
4 φύλλα φασκόμηλο
100 ml νερό
200 γρ. ρικότα
40 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί
1 αυγό
Ελαιόλαδο
Δενδρολίβανο
Πιπέρι, αλάτι

Jenny.Gr
www.biancavaniglia.com

Εκτέλεση
Ας ξεκινήσουμε προετοιμάζοντας τη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το κρύο βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, μέχρι να έχουμε ένα αμμώδες μείγμα. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το νερό και μια πρέζα αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε στο μπολ. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια αρκετά λεία ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Στο μεταξύ κόβουμε την κολοκύθα στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους, την κόβουμε σε φέτες και αφαιρούμε τη φλούδα. Κόβουμε τις φέτες σε όχι πολύ μεγάλους κύβους. Σε ένα τηγάνι με άφθονο λάδι, σοτάρουμε τις δύο σκελίδες σκόρδο και μερικά φύλλα φασκόμηλου. Προσθέτουμε και τους κύβους κολοκύθας, αλατοπιπερώνουμε και τους ανακατεύουμε. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Στη συνέχεια αφαιρούμε το σκόρδο και κρατάμε την ψημένη κολοκύθα στην άκρη.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τοποθετούμε τη ζύμη σε χαρτί ψησίματος και τη βάζουμε σε ένα ταψί διαμέτρου 22 εκ. Αφαιρούμε τη ζύμη που περισσεύει με ένα κοφτερό μαχαίρι. Για τη γέμιση βάζουμε σε ένα μπολ τη ψημένη κολοκύθα, τη ρικότα, το τριμμένο τυρί και λίγο λάδι. Πολτοποιήστε τα πάντα με ένα πιρούνι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη και μετά ρίχνουμε μέσα το μείγμα της κολοκύθας, ισοπεδώνοντας καλά την επιφάνεια. Διπλώνουμε τις άκρες μέσα για να δημιουργήσουμε ένα διακοσμητικό «κορδόνι». Προσθέτουμε μερικά κλωνάρια δεντρολίβανο στην επιφάνεια και ψήνουμε στον φούρνο στους 190°C για 40-45 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη η τάρτα μας, την αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε.

Συμβουλή

  • Μια πιο τολμηρή παραλλαγή αυτής της συνταγής είναι η τάρτα με κολοκύθα και γκοργκοντζόλα , στην οποία χρησιμοποιείται η γκοργκοντζόλα αντί ή ρικότα.

  • Αν θέλουμε να κάνουμε τη συνταγή ακόμα πιο φθινοπωρινή, μπορούμε να ενσωματώσουμε και μερικά σοταρισμένα μανιτάρια στη γέμιση και η τάρτα μας γίνεται ακόμα πιο νόστιμη.

  • Μπορεί επίσης να εμπλουτιστεί με λουκάνικο, σαλάμι, speck και ούτω καθεξής. Εμείς τη φτιάξαμε σε πιο χορτοφαγική εκδοχή αλλά αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.

  • Η τάρτα κολοκύθας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, καλυμμένη με μεμβράνη, για δύο ημέρες. Όταν έρθει η ώρα να την απολαύσετε, μπορείτε να την αφήσετε να ζεσταθεί σε θερμοκρασία δωματίου προηγουμένως ή να ζεστάνετε τις μεμονωμένες φέτες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.