Η απόψυξη και το μαγείρεμα της γαλοπούλας μπορεί να είναι δύο από τα πιο αγχωτικά μέρη της προετοιμασίας των Χριστουγέννων. Ευτυχώς, όμως θα σας πούμε πώς να αποψύξετε και τον γρήγορο και ασφαλή τρόπο τη γαλοπούλα.
Απόψυξη στο ψυγείο
Για την απόψυξη στο ψυγείο, συνιστούμ να αφήνετε τη γαλοπούλα στην αρχική της συσκευασία, να την τοποθετείτε με το στήθος προς τα πάνω σε ένα δίσκο και να την αφήνετε στο ψυγείο για 24 ώρες για κάθε 4 έως 5 κιλά γαλοπούλας. Αν λοιπόν έχετε 12 κιλά, αυτό σημαίνει τουλάχιστον τρεις ολόκληρες μέρες στο ψυγείο.
Μέθοδος με κρύο νερό (γρηγορότερη)
Από την άλλη πλευρά, η μέθοδος με κρύο νερό περιλαμβάνει τη βύθιση της συσκευασμένης γαλοπούλας σε κρύο νερό και την αλλαγή του νερού κάθε 30 λεπτά. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ πιο γρήγορη και ξεπαγώνει τη γαλοπούλα με ρυθμό περίπου 30 λεπτά ανά κιλό. Η μέθοδος του κρύου νερού είναι ο τρόπος που πρέπει να ακολουθήσετε εάν δεν έχετε χρόνο. Συνιστούμε να τοποθετήσετε τη γαλοπούλα σε ένα νεροχύτη με κρύο νερό και θα πρέπει να αλλάζετε το νερό κάθε 30 λεπτά. Η διατήρηση της θερμοκρασίας του νερού σε χαμηλά επίπεδα διασφαλίζει ότι η γαλοπούλα δεν θα εισέλθει στην επικίνδυνη ζώνη της τροφιμογενούς ασθένειας.
Τι γίνεται αν η γαλοπούλα αποψυχθεί μόνο μερικώς
Φυσικά, η ζωή δεν πηγαίνει πάντα όπως είχε προγραμματιστεί και, μερικές φορές, αυτή η γαλοπούλα απλά δεν θέλει να ξεπαγώσει. Να είστε σίγουροι, αν βρεθείτε με ένα μερικώς παγωμένη γαλοπούλα, υπάρχουν ακόμα τρόποι να σώσετε την κατάσταση. Αν δεν έχετε χρόνο να τη ξαναβάλετε στο ψυγείο, μπορείτε να τη μαγειρέψετε . Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο κρέατος για να βεβαιωθείτε ότι τη μαγειρεύετε στις σωστές θερμοκρασίες. Εάν το θερμόμετρο γράψει 165ºF στο μηρό, η γαλοπούλα είναι ασφαλής για κατανάλωση.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι όταν ξεπαγώνουν τη γαλοπούλα
Οι περισσότεροι βιάζονται με αποτέλεσμα πολύ συχνά να μειώνουν τον χρόνο που χρειάζεται για να ξεπαγώσει η γαλοπούλα. Ορισμένες γαλοπούλες μπορεί να χρειαστούν έως και μια εβδομάδα για να ξεπαγώσουν πλήρως. Είναι όμως σημαντικό να ακολουθείτε τον χρυσό κανόνα των 30 λεπτών χρόνου απόψυξης ανά κιλό, για απόψυξη σε κρύο νερό και να αφήνετε μία ολόκληρη μέρα ανά 4 κιλά γαλοπούλας για απόψυξη στο ψυγείο. Πρέπει λοιπόν να ξέρετε πόσα κιλά είναι η γαλοπούλα σας. Στη συνέχεια, πρέπει να αποφασίσετε με ποια μέθοδο θέλετε να προσχωρήσετε και να έχετε αφήσει επαρκή χρόνο. Αν βιάζεστε, η μέθοδος με το κρύο νερό είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να ξεπαγώσετε τη γαλοπούλα σας.
Αν λοιπόν βρεθείτε με μια παγωμένη γαλοπούλα στα χέρια σας, μην πανικοβληθείτε. Απλώς κρατήστε αυτές τις συμβουλές, ώστε να μπορείτε εύκολα να την ξεπαγώσετε και πριν το καταλάβετε, θα έχετε ένα τέλεια μαγειρεμένο, ζουμερό κρέας έτοιμο να το απολαύσετε στις γιορτές.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.